Kostnad för tjänstebil

Vilka kostnader och avdrag behöver du som företagare ha koll på när du ska köpa tjänstebil?

Köpa tjänstebil på företaget

Fördelen med att köpa en företagsbil, istället för att köpa bilen privat, är att du kan hålla nere kostnaderna. Det är företaget som står för bilens kostnader och kan i sin tur göra momsavdrag för driftkostnader och i vissa fall själva köpet av tjänstebil. Du har även möjlighet att använda bilen utanför jobbet.

Momsavdrag du kan göra för tjänstebil

När du köper en personbil på företaget kan du i vissa fall dra av momsen, beroende på hur du finansierar bilen och vad den används till. Du kan även dra av momsen för driftkostnader. Förutsättningen för att göra momsavdrag är att tjänstebilen används minst 100 mil per år i verksamheten och ses därmed som en tillgång för företaget.

  • 0% momsavdrag på vanligt köp av bil
  • 50% momsavdrag för leasingavtal
  • 100% momsavdrag på köp av bil till bl.a. taxiverksamhet, biluthyrning och körkortsutbildning.
  • 100% momsavdrag på driftkostnader

Om du väljer leasingbil kan du göra avdrag på halva momsen.

Kostnader för tjänstebil

Förmånsskatt och förmånsvärde

Förmånsskatt betalas av den anställde som kör tjänstebilen över 100 mil per år i privata sammanhang. Bilen räknas då som en förmån. Skatten påverkas bl.a. av bilens förmånsvärde samt din lön, då förmånsvärdet räknas in i din totala lön. Förmånsvärdet påverkas i sin tur bl.a. av bilens pris, extrautrustning, om bilen är miljöbil, om den anställda kör minst 3 000 mil i tjänsten och fordonsskatten.

Miljöbil - en god gärning och ett bättre förmånsvärde

När du är i valet av bil bör du passa på att kolla lite extra på miljöbilarna. Förutom att det är bättre för klimatet och vårt samhälle, så blir det ett lägre förmånsvärde och mindre skatt när du väljer en miljövänlig bil. 

Skatteberäkning för en förmånsbil

Bilförsäkring för företag