Guide för enskild firma

Lär dig mer om att driva enskild firma och försäkra företaget. Vill du veta vilka försäkringar som är rätt för just ditt företag? Be om en offert så kontaktar vi dig.

Använd rätt format för organisationsnummer
Jag har inget org.nummer
Formuläret skickas...

En halv miljon enskilda firmor i Sverige

Under 2014 fanns det över en miljon registrerade företag i Sverige. Nästan tre fjärdedelar av dem var enmansföretag, och över 22 procent är mikroföretag med en till nio anställda. Omkring en halv miljon av alla företag i Sverige är registrerade under företagsformen enskild firma, även kallat ”enskild näringsverksamhet”. Försäkring för en enskild firma är minst lika viktigt som att försäkra ett aktiebolag, speciellt om verksamheten är ekonomiskt känslig för oväntade kostnader.

Att välja enskild firma som företagsform är vanligt om du ska starta ett eget företag utan en partner. Det är relativt enkelt att komma igång och enskild firma passar generellt för mindre företag. Det finns inga krav på startkapital och du behöver inte ens ha ett företagsnamn, det viktigaste är att du är registrerad för F-skatt. Att det är enkelt att registrera företaget säger dock ingenting om hur det kommer att gå för din enskilda firma och om den blir ekonomiskt vinstdrivande.

Den enskilda firmans ekonomi

Det är du som ägare (enskild näringsidkare) som är personligen ansvarig för den enskilda firmans skulder, vilket innebär att företagets ekonomi och din personliga ekonomi har samma ”konto”. Som regel finns det inget krav på att du måste ha en revisor som sköter företagets ekonomi, och därför kan det vara en utmaning att hålla isär vad som är firmans pengar och vad som är dina egna. Det viktigaste är att du har koll på vad staten ska ha och att du inte slarvar med deklarationen.

Måste jag anmäla en enskild firma till Bolagsverket?

Om du inom din enskilda firma driver en verksamhet som kräver ett speciellt tillstånd så måste du registrera företaget hos Bolagsverket. Likaså om du vill ha möjlighet att delta i offentlig upphandling. Annars är det storleken på företaget som avgör om en registrering är nödvändig. Om den enskilda firman har fler än 50 anställda, mer än 40 miljoner kronor i balansomslutning eller mer än 80 miljoner kronor i nettoomsättning så måste företaget registreras till Bolagsverket. Läs mer på Bolagsverket.se

Har en enskild firma något organisationsnummer?

Om du har en enskild firma så använder du ditt personnummer för att identifiera företaget. Att du inte har fått något organisationsnummer beror på att du, alltså ditt företag, inte är en juridisk person.

Försäkringar för enskild firma

Att välja bland olika företagsförsäkringar kan kännas som att vandra i en djungel och det väcker många frågor. Behöver jag verkligen den här försäkringen? Får jag ett bra pris eller finns det billigare alternativ? Är jag rätt försäkrad, eller har jag missat något?

Det är viktigt att jämföra olika försäkringsbolag när du ska köpa försäkring och få en uppfattning om villkor, service och skadehantering. Här får du tips på vad du ska tänka på när du jämför företagsförsäkring. Även om priset är viktigt för dig, bör du fundera på vilken hjälp du behöver om det inträffar en skada. 

Vi på If är experter på att identifiera vilken försäkring som enskilda firmor behöver och är flexibla när det kommer till omfattning och självrisk. Dessutom får vi toppbetyg på vår skadehantering. Kontakta oss så hjälper en av våra rådgivare dig.

Ansvarsförsäkring

Skador inom företaget behöver inte nödvändigtvis bara ha påverkan på din verksamhet, utan kan orsaka skadeståndskrav från annat håll. Med vår ansvarförsäkring kan du få hjälp och ekonomiskt ersättning för skador som ditt företag har orsak. 

Mer om ansvarsförsäkring

Bilförsäkring för företag

Se till att företagets firmabilar är rätt försäkrade beroende på ålder, miltal och användningsområde. Självklart försäkrar vi även andra typer av företagsfordon. 

Mer om bilförsäkring för företag

Egendomsförsäkring

De flesta företag behöver en försäkring som ersätter skador på egendomar som har orsakats av till exempel brand, vattenläcka eller inbrott. 

Mer om egendomsförsäkring

Avbrottsförsäkring 

När en egendomsskada som får din verksamhet att stanna upp inträffar så förlorar företaget intäkter, samtidigt som de fasta kostnaderna måste betalas. Vår avbrottsförsäkring ersätter utebliven vinst och fast kostnader vid avbrott i verksamheten. 

Mer om avbrottsförsäkring

Personalförsäkring

Oavsett om du är själv eller har anställd personal så är det viktigt att se över personförsäkringen om sjukdom eller olycksfall skulle inträffa. 

Mer om personalförsäkring

Transportförsäkring

Om ditt företag importerar eller exporterar varor, inom eller utanför Sveriges gränser, så ser vår transportförsäkring till att varorna är försäkrade på vägarna, järnvägsrälsen, sjön och i luften. 

Mer om transportförsäkring

Skräddarsydda försäkringspaket 

Vi erbjuder alltid skräddarsydd försäkring som lämpar sig för just ditt företag. Om du vill göra det enkelt för dig kan du välja ett av våra försäkringspaket som är framtaget för din bransch. 

Mer om våra försäkringspaket​