Försäkring enskild firma

Lär dig mer om att driva företag och försäkra enskild firma. Vill du veta vilka försäkringar som är rätt för just din firma? Be om en offert så kontaktar vi dig med pris på företagsförsäkring.

Använd rätt format för organisationsnummer
Jag har inget org.nummer

Försäkringar för enskild firma

Att välja bland olika företagsförsäkringar kan kännas som att vandra i en djungel och det väcker många frågor. Behöver jag verkligen den här försäkringen? Får jag ett bra pris eller finns det billigare alternativ? Är jag rätt försäkrad, eller har jag missat något?

Gör vår försäkringsguide för att ta reda på företagets försäkringsbehov. Det tar bara 2 minuter.

Sjukvårdsförsäkring för enskild firma

Att driva en enskild firma kan gör att du som driver företaget är mer sårbar än i ett större företag. Därför är det viktigt att se till att du har en sjukvårdsförsäkring som ger en trygghet om du skulle bli sjuk. Med sjukvårdsförsäkring får man snabb hjälp till behandling om du eller någon annan i företaget skulle bli sjuk.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring för enskild firma

Kostnad för försäkring enskild firma

Även om priset är viktigt för dig, bör du fundera på vilken hjälp du behöver om det inträffar en skada.  Det är viktigt att jämföra olika försäkringsbolag när du ska köpa försäkring och få en uppfattning om villkor, service och skadehantering. Här får du tips på vad du ska tänka på när du jämför företagsförsäkring

Vi på If är experter på att identifiera vilken försäkring som enskilda firmor behöver och är flexibla när det kommer till omfattning och självrisk. Dessutom får vi toppbetyg på vår skadehantering. Kontakta oss så hjälper en av våra rådgivare dig.

En halv miljon enskilda firmor i Sverige

Under 2014 fanns det över en miljon registrerade företag i Sverige. Nästan tre fjärdedelar av dem var enmansföretag, och över 22 procent är mikroföretag med en till nio anställda. Omkring en halv miljon av alla företag i Sverige är registrerade under företagsformen enskild firma, även kallat ”enskild näringsverksamhet”. Försäkring för en enskild firma är minst lika viktigt som att försäkra ett aktiebolag, speciellt om verksamheten är ekonomiskt känslig för oväntade kostnader.

Att välja enskild firma som företagsform är vanligt om du ska starta ett eget företag utan en partner. Det är relativt enkelt att komma igång och enskild firma passar generellt för mindre företag. Det finns inga krav på startkapital och du behöver inte ens ha ett företagsnamn, det viktigaste är att du är registrerad för F-skatt. Att det är enkelt att registrera företaget säger dock ingenting om hur det kommer att gå för din enskilda firma och om den blir ekonomiskt vinstdrivande.

Den enskilda firmans ekonomi

Det är du som ägare (enskild näringsidkare) som är personligen ansvarig för den enskilda firmans skulder, vilket innebär att företagets ekonomi och din personliga ekonomi har samma ”konto”. Som regel finns det inget krav på att du måste ha en revisor som sköter företagets ekonomi, och därför kan det vara en utmaning att hålla isär vad som är firmans pengar och vad som är dina egna. Det viktigaste är att du har koll på vad staten ska ha och att du inte slarvar med deklarationen.

Måste jag anmäla en enskild firma till Bolagsverket?

Om du inom din enskilda firma driver en verksamhet som kräver ett speciellt tillstånd så måste du registrera företaget hos Bolagsverket. Likaså om du vill ha möjlighet att delta i offentlig upphandling. Annars är det storleken på företaget som avgör om en registrering är nödvändig. Om den enskilda firman har fler än 50 anställda, mer än 40 miljoner kronor i balansomslutning eller mer än 80 miljoner kronor i nettoomsättning så måste företaget registreras till Bolagsverket. Läs mer på Bolagsverket.se

Har en enskild firma något organisationsnummer?

Om du har en enskild firma så använder du ditt personnummer för att identifiera företaget. Att du inte har fått något organisationsnummer beror på att du, alltså ditt företag, inte är en juridisk person.