Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Nyhetsrummet

Välkommen! Här får du som journalist svar på frågor om If och försäkringar. Du hittar pressmeddelanden, bilder och video, samt ingångar till våra sociala kanaler. Kontakta oss gärna!

Undvik olyckor i kylan – så gör du dig och bilen redo för vintern

11-08-2021, 06:00

Svart is, snö på biltaket, ett svagt bilbatteri och mer eller mindre oskrapad vindruta – ja, det finns flera saker att tänka på för att kunna köra tryggt i vinter. Från oktober till februari har det i snitt inträffat 8000 trafikskador och 8360 vagnskador bland Ifs kunder de senaste fem åren, men det går att skydda sig på flera sätt.

Från oktober till februari har det i snitt inträffat 8000 trafikskador och 8360 vagnskador bland Ifs kunder de senaste fem åren.

Trafikskador är skador som sker i trafiken, till exempel där en gångtrafikant eller cyklist körts på av ett motorfordon eller om förare eller passagerare skadats i samband med en trafikolycka. Antalet trafik- och vagnskador som If hanterade från oktober 2020 till februari 2021 var sammanlagt omkring 15 500 stycken. Vagnskador är skador på den egna bilen orsakade av till exempel kollisioner och dikeskörningar eller att ett träd fallit över bilen.

– När du kör bil på vintern så behöver du vara extra försiktig och hålla ett extra säkerhetsavstånd till bilen framför då väggreppet snabbt kan förändras och du behöver en längre bromssträcka för hinna stanna om något händer framför dig säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Blixthalka och svart is

Senhöstens kalla nätter gör att bilister bör vara extra uppmärksamma på väglaget och köra försiktigt, framförallt på morgonkvisten. När temperaturen växlar fram och tillbaka mellan plus- och minusgrader och sen lägger sig kring 1 plusgrad kan blixthalkan vara ett faktum trots att det inte syns på väglaget. Se därför till att alltid ha fullt fokus och att rätt däck sitter på bilen.

Särskilt utsatta områden är vägar som går längs öppet vatten och även alla broar. De kyls så väl uppifrån som ovanifrån och det ökar risken för halka.

Snö på biltaket kan bli farligt och dyrt

När det snöar mycket och är bråttom att åka iväg i bilen är det tyvärr många som struntar i att sopa rent biltaket innan de ger sig av. Men det många inte vet är att det faktiskt är olagligt att ha kvar snö på biltaket i trafiken. Det beror på att snö på taket kan räknas som oförankrad last för att det finns en stor risk att snön åker av under färden, och till exempel orsakar en trafikfara gbenom att skymma vindrutan. Om du blir stoppad av polisen får du 1 500 kronor i böter.

Skrapa alla bilrutor före avfärd

God synlighet inifrån bilen och utåt ökar chanserna att du kommer fram dit du ska utan problem. Det är faktiskt ett krav att skrapa alla rutor helt fria från snö, frost och is, annars riskerar du att åka fast för vårdslöshet i trafik vilket är ett brott som ger dagsböter och kan påverka ditt körkort.

Även registreringsplåten måste vara läsbar även om det är snöigt utomhus. Sopa rent den så slipper du riskera 1 500 kronor i böter.

– Hur bråttom man än har när man ska köra iväg så är det viktigt att inte tumma på säkerheten. Borsta av snön från taket, skrapa rutorna fria från is och anpassa hastigheten efter väglaget.

Kontrollera bilbatteriet

Den som håller bilbatteriet i gott skick minimerar risken att behöva kalla på vägassistans för att batteriet dött. Här är några checkar som hjälper dig att hålla batteriet friskt:

  • Dubbbelkolla alltid med personalen på verkstaden att de kontrollerat batteriets skick när du lämnat in bilen på service.
  • Investera i en batteriladdare. Genom en underhållsladdning kan batteriet fungera längre än om det inte laddats via laddare.
  • Undvik korta körningar och att låta bilen stå stilla långa perioder.

– Kort körning under en mil ger batteriet dåliga möjligheter att ladda, och om det finns många korta resor försvagas batteriet kraftigt. Det är inte heller någon bra idé att lämna bilen oanvänd en längre tid, då förbrukas batteriet, säger Johan Granholm.

  • Använd motorolja som har rätt viskositet och är anpassad för vinterkörning, då startar bilen lätt och motorn mår bättre.

Checklista: 5 saker att tänka på vid halka och vinterväglag för att minimera olycksrisk

  • Anpassa hastigheten till omständigheterna.
  • Håll tillräckligt avstånd till nästa fordon och kom ihåg att bromssträckan ökar på vinterväglag.
  • Att ha bra belysning är viktigt när mörkret faller, både för att se men även för att synas. Se till att all belysning på bilen fungerar.
  • Använd alltid bilbälte. Om olyckan skulle vara framme är bilbältet din bästa livförsäkring.
  • Rätt däck på bilen som är anpassade efter underlaget är viktigt för trafiksäkerheten.

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Jessica Balksjö Nannini

Presschef

jessica.balksjo.nannini@if.se

Följ oss i sociala medier