Missa inte tecknen på att du blivit hackad

För en datakriminell är diskretion en dygd. Ju längre de kan hålla på i ditt system och samla information utan att bli upptäckta, desto "bättre jobb" gör de. Enligt en undersökning av Ponemon Insitutet är den genomsnittliga tiden för ett inbrott i datasystemet tills det upptäcks cirka 256 dagar.

Studien gällde ett extra farligt hot kallat APT, Advanced Persistent Threat, där hackare arbetar mycket aktivt för att dölja sin närvaro. I sällsynta fall ger de sig tillkänna för att då pressa offret på pengar.

Varje hacker har sin egen metod

Olika hackers har olika metoder för att uppnå sina mål. De kan lura anställda i företaget att ange ett lösenord eller installera program som ger hackern tillgång till systemet. De testar ständigt och söker efter olika säkerhetshål.

– Företagets inställning till informationssäkerhet avgör hur lång tid det tar att bli upptäckt, berättar Tommy Bårdevik, säkerhetschef på IBM. Ju mindre fokus, desto fler dagar kommer att gå innan attacken upptäcks.
 

Håll utkik efter dessa tecken

Det är inte lätt att upptäcka om en obehörig person har varit inne och manipulerat din dator. Men det finns vissa signaler som tyder på att du håller på att drabbas.

Försäkra företaget mot databrott

  • Hjälp att utvärdera faran
    En dygnet runt-tjänst där IT-experter utvärderar situationen och ger råd.
  • Ekonomisk ersättning
    Ersättning för tappade intäkter på grund av avbrott i verksamheten och kostnader som en attack gett.
  • Utredning och rekonstruktion
    Ersättning för kostnaderna att återupprätta systemet och återställa data.
If och IBM har gemensamt tagit fram en försäkring som skyddar ditt företag mot databrott.

Förebygg istället för att tvingas återuppbygga

Enskilda symtom behöver inte betyda att ett databrott håller på att ske. Det är ofta en kombination av symtom som avgör när man bör undersöka situationen. Som alltid, att förebygga faran är billigare och enklare än att behöva återuppbygga systemet efter en attack. Se till att personalen förstår vad informationssäkerhet betyder i praktiken, uppdatera ständigt program och antivirus och ha en beredskapsplan som regelbundet praktiseras.

Öka din kunskap om IT-säkerhet

och skydda företaget mot dataintrång.