Skydda din idé som företagare

Har du en unik affärsidé som du inte vill att någon annan kopierar är det viktigt att du skyddar den. Beroende på om det är en idé eller ett varumärke så är det olika skydd som gäller. Få kunskap om hur du skyddar alla viktiga delar.

Låt ingen stjäla din idé!

Med en unik idé har du oftast en fördel gentemot dina konkurrenter och en bättre position på marknaden, vilket du förmodligen inte vill att någon tar ifrån dig.

Immaterialrätt är ett samlingsnamn för olika skydd som gäller för patent, varumärke, mönster/design och upphovsrätt. Det kan vara en idé, logotyp eller en design som du inte vill att någon ska använda.

 

4 immaterialrätter du bör ha koll på

 • Patentskydd

  Har du kommit på en lösning på ett problem och vill ha ensamrätt på din idé/uppfinning? Ansök om patent hos Patent- och registreringsverket (PRV).

 • Varumärkesskydd

  Varumärke är ett kännetecken för din produkt eller tjänst. Det kan vara logotype, namn eller en specifik utformning av produkten som du behöver skydda.

 • Mönsterskydd

  Har du formgivit ett mönster eller design bör du skydda detta. Det brukar handla om exempelvis färg, form, konturer och material.

 • Upphovsrätt

  Musik, litteratur och annat konstnärligt skapande skyddas automatiskt av upphovsrätten för att ge dig rätten att själv bestämma över dina verk.

Skillnad mellan de olika skydden

     Exempel Skydd
En låt du producerat
Upphovsrätt
Designen på en väska
Mönsterskydd
Logotype för ett företag
Varumärkesskydd
En plånbok med digital låsfunktion
Patentskydd

En bra idé är lätt att göra intrång på. Det är dyrt att driva en rättslig tvist oavsett om idén är din eller inte.

Henrik Jönsson, Produktspecialist på If

Varför bör jag försäkra min idé?

De allra flesta företag har ett behov i större eller mindre utsträckning av att skydda immateriella rättigheter som t.ex. patent, varumärke eller mönster. Både för sin egen del men också för att du omedvetet kan använda andra företags immateriella tillgångar. Uppstår det tvist så täcker försäkringen både skadeståndskrav men också kostnader vid en rättslig förhandling där man behöver anlita exempelvis jurist.

Patent- och immaterialrättsförsäkring

Vilken försäkring behöver jag som nyföretagare?

Att följa sin dröm och våga satsa på något man verkligen tror på är både spännande och kul. Det kan vara mycket att tänka på i början och det här med företagsförsäkring kan låta både krångligt och dyrt. Vad gäller exempelvis vid ansvar, sjukdom, resor och alla värdefulla saker? Vi hjälper dig som nyföretagare att få koll på vilka försäkringar som är viktiga för dig.

Försäkring för nyföretagare

Försäkra ditt företag

Fyll i några uppgifter så kontaktar vi dig