Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Nyhetsrummet

Välkommen! Här får du som journalist svar på frågor om If och försäkringar. Du hittar pressmeddelanden, bilder och video, samt ingångar till våra sociala kanaler. Kontakta oss gärna!

If låter serietecknare synliggöra ojämlik hjärt-lungräddning

03-06-2023, 06:00

Försäkringsbolaget If har låtit serietecknaren Moa Romanova ta fram en instruktionsaffisch om hjärt-lungräddning där en kvinna får hjälp. Kvinnor får i lägre utsträckning hjälp när de drabbas av plötsligt hjärtstopp i offentliga miljöer. Kvinnor är också i regel osynliga i det instruktionsmaterial som finns om hjärt-lungräddning. If och Moa Romanova vill uppmärksamma att kvinnors hjärtan förtjänar hjälp i samma grad.

Den nya HLR-affischen uppsatt på restaurang Vassa Eggen i Stockholm.

Hundratals fler kvinnor än män dör av plötsligt hjärtstopp i Sverige varje år. Kvinnor får också i lägre utsträckning hjälp när de drabbas av plötsligt hjärtstopp i offentliga miljöer.

Flera forskningsstudier visar att män har betydligt större chans att få HLR vid hjärtstopp. En stor amerikansk studie visar att män därför har 29 procent större chans att överleva.

En ny svensk undersökning från If/United Minds visar att var femte man (22 procent) drar sig för att hjälpa kvinnor vars hjärta stannat. Den vanligaste anledningen (57 procent) är att de oroar sig för att anklagas för opassande beteende, eftersom personen vars liv behöver räddas måste kläs av på överkroppen. Denna oro är allra mest vanlig bland de yngre (18-29 år) och avtar med åldern.

Praktiskt taget alla instruktionsaffischer om hjärt-lungräddning visar män som får hjälp, och HLR-utbildningsdockor saknar kvinnliga attribut. Det riskerar att få konsekvenser.

– Utbildningar i HLR har stor påverkan på hur många som överlever ett hjärtstopp, vilket visar hur viktigt det faktiskt är med förebyggande, utbildande och trygghetsskapande insatser. Genom att inkludera kvinnor i utbildningsmaterialet hoppas vi kunna normalisera kvinnokroppen och få fler att våga ingripa, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

40 procent av de tillfrågade kvinnorna tror att kvinnlig representation i instruktionsmaterialet skulle kunna minska tveksamheten att utföra HLR på kvinnor. If har därför gett serietecknaren och konstnären Moa Romanova i uppdrag att ta fram en HLR-affisch med den nya, udda detaljen att det är en kvinna som behöver och får hjälp.

– Det här borde förstås inte behövas, men nu har vi den verklighet som vi har. Kvinnor kan inte osynliggöras längre. Jag skäms över att samhället inte kommit längre, men jag är stolt över att jag fått uppdraget att ta fram en HLR-affisch där det är en kvinna vars liv räddas, säger Moa Romanova.

Moa Romanova, 30, är en svensk, prisbelönt serieskapare, konstnär och illustratör.

– Det är uppenbart för mig att kvinnor behöver representeras i livräddningsinstruktionerna. Om vi inte syns så finns vi inte.

Undersökningen visar också att 18 procent av de tillfrågade aldrig gått en HLR-kurs. Högst andel med en färsk HLR-utbildning (senaste året) finns i Stockholm. Högst andel HLR-utbildade (35 procent) finns bland dem som har en anhörig som drabbats av hjärtstopp.

77 procent skulle vilja gå en HLR-kurs. Allra högst är andelen bland dem som gått en kurs tidigare. Kunskap om Hjärt-lungräddning behöver regelbundet uppdateras.

Försäkringsbolaget If är engagerat i frågan om förebyggande hjärthälsa. Tillsammans med Hjärt-Lungfonden och Philips driver If initiativet Hjärtsäkrat Grannskap där enskilda personer kan starta insamlingar till hjärtstartare i sitt bostadsområde.

– Det finns för få hjärtstartare i Sverige, framför allt i bostadsområden där de flesta hjärtstoppen sker. Men fler hjärtstartare kommer inte lösa hela problemet om kvinnor inte får hjälp i samma utsträckning. Då behövs något annat också. Vi har tagit fram den här affischen för att starta en diskussion om jämställd hjärt-lungräddning, säger Kristina Ström Olsson.

Fakta

Av dem som drabbas av plötsligt hjärtstopp i Sverige överlever en större andel män än kvinnor. 12 procent av männen överlever, och bara 8 procent av kvinnorna. 

En amerikansk studie studie (2018), som undersökt närmare 20 000 fall av hjärtstopp utanför sjukhus, visar att det är större chans att en man som drabbas av hjärtstopp får HLR, än om det är en kvinna som drabbas. Män har därför 29 procent större chans att överleva hjärtstopp i offentliga miljöer. En europeisk studie i European Heart Journal (2019) visar också att kvinnor har sämre chans att få HLR och sämre chans att överleva hjärtstopp.

En studie från American Heart Association (2021) visar att många är obekväma med att utföra HLR av oro för att anklagas för sexuella trakasserier eller opassande beröring av personens bröstkorg.

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes av United Minds på uppdrag av If. Totalt har 1004 respondenter besvarat enkäten. Urvalet har en representativ spridning för såväl ålder, kön och geografisk indelning. Datainsamlingen skedde mellan 20-27 december 2022.

Mer info om affischen:

Vill du också hänga upp affischen? Den kommer finnas att ladda ned på if.se/hjartaffisch eller genom att kontakta Ifs presstjänst. 

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Jessica Balksjö Nannini

Presschef

jessica.balksjo.nannini@if.se

Följ oss i sociala medier