5 saker att tänka på vid en rekryteringsprocess

- Fråga det du egentligen inte vågar fråga, säger vår rekryteringsexpert Bente Helenesdatter Petterssen, som här delar sina bästa tips vid rekrytering.

Bente Helenesdatter Pettersen har över 30 års erfarenhet inom HR och rekrytering och är idag ledare för If's HR-partner i Norge och Danmark.

- Jag har frågat om de allra märkligaste frågorna på intervjuer. Så länge det är inom det som är okej, är det bättre att fråga än att låta bli. Så länge det inte är på grund av din egen nyfikenhet, utan för att ta reda på något som är viktigt till hänsyn för jobbet.

Här delar hon sina bästa tips för en jobbannons, vad du bör tänka på under intervjun och vilka fallgropar du bör vara uppmärksam på.

1. Jobbannonsen

  • Skapa dig en bild av den bästa kandidaten och försök föreställa dig personen framför dig.
  • Ta reda på i vilken/vilka kanaler du kan hitta den rätta kandidaten. 
  • Våga sticka ut i annonsen och anpassa texten till den person du ser framför dig. Annonsen ska vara säljande och  lockande för kandidaten. Lista inte massor av egenskaper kandidaten bör ha utan det räcker med de 3 viktigaste.
  • Var tydlig med arbetsbeskrivning och vad du som arbetsgivare erbjuder kandidaten för att göra jobbet mer attraktivt.

2. Intervju

  • Innan du håller i intervjun behöver du definera vad som är viktigt för dig att ta reda på.
  • Ställ öppna frågor.
  • Intervjun handlar mycket om att lyssna. Våga ställ följdfrågor och följ upp det som är otydligt eller som du vill att kandidaten utvecklar. Fråga tills du fått svar på det du vill veta.
  • Låt kandidaten göra ett case eller en praktiskt uppgift.
  • Kontrollera referenserna noga.

3. En vanlig fallgrop

- Kandidaten påminner om dig själv. Vi gillar ofta sättet vi själva jobbar på, men det är viktigt att inte anställa en kopia av dig själv om det inte är så att du har en väldigt bra anledning till det. Det är kan vara viktigare att anställa en person som har andra egenskaper än dig själv eller som kompletterar teamet med egenskaper som dem saknar.

Bente har en huvudregel som hon alltid försöker följa:

- Jag har alltid som mål att den jag intervjuar skall känna sig lite hög i hatten när hon eller han går från intervjun jämfört med när dom kom in. Det är inte alltid jag klarar det men det är viktigt att komma ihåg att man alltid ska behandla kandidaten med stor respekt.

4. Attraktiv arbetsgivare

Det är viktigt att veta vilka förpliktelser du som arbetsgivare har, men det är också bra att veta vilka möjligheter som finns för att du ska skilja dig från andra för att bli en mer attraktiv arbetsgivare.

Bra försäkringar används ofta som en förmån till de anställda. Både för att attrahera nya medarbetare men också för att behålla sina anställda. 

Förmånliga försäkringar

Utöver de obligatoriska försäkringarna som alla arbetsgivare måste ge sina anställda så kan man som arbetsgivare erbjuda fler försäkringar som en förmån för sina anställda.

Vanliga förmånsförsäkringar är sjukvårdsförsäkring, olycksfallsförsäkring samt tjänstereseförsäkring. En sjukvårdsförsäkring ger exempelvis snabb tillgång till vård vilket är en stor förmån för de anställda men samtidigt en trygghet för dig som arbetsgivare för att hålla din personal frisk. 

5. Vilka kostnader tillkommer utöver lön?

Om du driver ett enmansföretag och funderar på att anställa en extra person är det viktigt att veta vad kostnaden för en anställd är. I vår kalkylator kan du räkna ut vad kostnaden skulle bli då det tillkommer flera kostnader än bara lön.

Vad kostar en anställd?

En anställd som har i årslön kostar totalt
Välj månadslön:

När du anställer en person tillkommer extra kostnader utöver lönen som du bör ta med i beräkningen. Vi kan inte ge dig en exakt kostnad, utan en uppskattning på vad som kan tillkomma.

Här ser du vad som ligger till grund för beräkningen. Du kan själv ändra i fälten.

Årslön
Semestertillägg
Arbetsgivaravgift
Tjänstepension och avtalsförsäkring
Särskild löneskatt på pension
Personförsäkring
Lokal och utrustning
Utbildning
Kul på jobbet och förmåner
Sjuklön
Firmabil
Resekostnader
Den totala kostnaden per år blir

Försäkring för dig och dina anställda

Ge dig och dina medarbetare ett extra skydd om någon blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Det skapar trygghet för både dina anställde och dig som arbetsgivare.