Vad är skillnaden mellan tjänstebil och förmånsbil?

Att som anställd ha tillgång till tjänstebil eller förmånsbil är oftast en stor förmån oavsett. Men självklart finns det en skillnad mellan tjänstebil och förmånsbil.


Vi förklarar skillnaden!

Välj rätt från början

Många företagare står inför att köpa bil till de anställda och frågar sig då vad som är mest fördelaktigt gällande tjänstebil eller förmånsbil? En enkel fråga som inte alltid har ett lika enkelt svar. Som med mycket annat finns det flera saker att ta hänsyn till.

Det som främst skiljer dem åt är hur bilen ska användas. För en tjänstebil är syftet främst att bilen ska användas i tjänsten. När det gäller en förmånsbil får den även användas privat, men då tillkommer alltid en förmånsskatt.

Tjänstebil – syftet är att bilen används i tjänsten

En tjänstebil ägs av företaget, som betalar hela kostnaden för fordonet. Den här firmabilsformen kallas även för ”servicebil” och innebär i praktiken att bilen bara får framföras under tiden som du arbetar. Skatteverket har ett undantag i reglerna som innebär att du kan köra tjänstebilen privat i ”ringa omfattning” – högst 10 körtillfällen per år och en sammanlagd körsträcka på 100 mil. Om du eller någon av dina anställda kör firmabilen privat mer frekvent riskerar du så kallad förmånsskatt. Därför är det viktigt att du för en noggrann körjournal.

Förmånsbil – bil som även får användas privat

Förmånsbilen är en firmabilsform som tillåter privat körning, där företaget står för kostnaden för bilen och den anställde beskattas för bilen som blir ett slags lönetillägg. Historiskt sett har det varit mycket fördelaktigt för den anställde att köra en förmånsbil jämfört med att äga en bil privat. Från och med 2021 gäller dock nya regler för förmånsbilar som syftar till att utjämna skillnaderna.

Detta innebär bland annat att baskostnaden för hur förmånsvärde beräknas höjs, och det så kallade ”lyxbilstillägget” försvinner. I praktiken innebär detta att förmånsbilar med ett nypris under 600 000 kronor inköpta efter 1 juli 2021 blir dyrare att köra, medan förmånsbilar med ett högre nypris än så blir billigare att köra än vad som tidigare har varit fallet.

Leasa eller köpa firmabil?

På senare år har det blivit alltmer populärt att leasa företagsbil genom företaget i stället för att köpa den. Det finns inget enkelt svar på vad som är mest fördelaktigt här, utan du måste alltid räkna på ditt specifika fall utifrån en särskild bilmodell och en given körsträcka per år för att ta reda på vad som är mest fördelaktigt för dig.

En given fördel med att använda en leasingbil som firmabil är att momsen kan vara avdragsgill. Det är den aldrig om du i stället köper din firmabil.

Oavsett vilken biltyp eller företagsbilsform du väljer att skaffa behöver din bil försäkras. Här räknar du snabbt och enkelt ut kostnaden för just din bilförsäkring.

Vill du veta pris på försäkring?

Hos oss kan du se ditt pris direkt och köpa försäkring online.