Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Nyhetsrummet

Välkommen! Här får du som journalist svar på frågor om If och försäkringar. Du hittar pressmeddelanden, bilder och video, samt ingångar till våra sociala kanaler. Kontakta oss gärna!

Resor i sommar – så gäller försäkringsskyddet

06-29-2021, 09:00

Den 1 juli lanseras de nya digitala vaccinationsbevisen för covid-19. De är utformade på samma sätt inom hela EU och är tänkta att underlätta resor inom Europa. If får nu in många frågor om hur reseskyddet i hemförsäkringen gäller i sommar.

Sommar och semestertider är förknippat med resor. Nu när många är vaccinerade och flera länder öppnar upp för turister är det många som vill ut och resa. En utlandsresa kräver planering för att man ska slippa obehagliga överraskningar och strul på resan. ”Det är viktigt att ha koll på försäkringen”, säger Ifs reseexpert Jenny Rudslätt.

– Reseskyddet i hemförsäkringen gör att du och de som ingår i din hemförsäkring kan få hjälp om något händer er på resan. Försäkringen täcker kostnaderna för att få hjälp på plats om någon av er blir sjuk, skadad, bestulen, utsatt för rån eller överfall, eller krävd på skadestånd. Det gäller vid akut sjukdom och olycksfall som inträffar under resan. Om din resa är längre än 45 dagar kan du förlänga reseskyddet upp till maximalt ett år, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Om UD avråder

Ifs reseskydd gäller dock enbart i länder och regioner där Utrikesdepartementet, UD, har lyft reseavrådan.

UD har förlängt avrådan från icke-nödvändiga resor till de flesta av världens länder till den 1 september. I appen Resklar har Sveriges ambassader samlat information om världens länder och vad som gäller i respektive land.

– Om UD avråder att resa till ett visst land ska du följa det rådet. Dels av säkerhetsskäl, men även för att reseskyddet i många hemförsäkringar inte gäller för resor till land eller område dit UD avråder från att resa, säger Jenny Rudslätt.

Inresetillstånd

Till flera länder är det nu möjligt att resa in om man är vaccinerad mot covid-19. Men det kan finnas olika regler som gäller för olika typer av vaccin.

– Ta reda på vilka inreseregler som gäller för just det land du ska besöka, genom att fråga resebyrån eller kontakta landets ambassad eller konsulat. Ladda ner appen UD Resklar, säger Jenny Rudslätt.

Vid bilresa i Europa

Om man planerar att åka med bilen till något av de länder UD godkänt är det viktigt att vara medveten om de eventuella utmaningar som kan inträffa.

– Om du skulle råka ut för driftstopp i något av de länder med restriktioner eller de länder som varit nedstängda under en längre period, kan det bli svårt att få tillgång till hyrbil, hotell eller resealternativ. Av den anledningen är det extra viktigt att du har marginaler både i form av reskassa för utlägg och tid i din planering. Ta gärna med dig Grönt Kort – beviset på att bilen har trafikförsäkring för att undvika diskussion om du har försäkring eller inte, säger Jenny Rudslätt.

Beställ Grönt Kort här.

Viktigt att tänka på om du vill resa:

  • Även om UD har upphävt avrådan från resor till några länder i Europa betyder inte det att allt är som vanligt.
  • Du som planerar att resa har ett eget ansvar att förbereda dig noga, hålla dig uppdaterad hela tiden och följa lokala myndigheters råd och anvisningar på den plats du befinner dig.
  • Se noga över vilka inreseregler som gäller för det land som du har tänkt resa till.
  • Svenska resenärer ska i första hand använda EU-kortet vid sjukdom eller olycksfall inom Europa.

UD och EU informerar

Fullständig information om vad som gäller för svenskar som vill resa finns på UD:s webbsidor.

Re-open EU – information för respektive land.

På Krisinformation.se finns samlad information om utlandsresor.

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Jessica Balksjö Nannini

Presschef

jessica.balksjo.nannini@if.se

Följ oss i sociala medier