Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Nyhetsrummet

Välkommen! Här får du som journalist svar på frågor om If och försäkringar. Du hittar pressmeddelanden, bilder och video, samt ingångar till våra sociala kanaler. Kontakta oss gärna!

Midsommartrafiken: Då reser du för att undvika köer

06-21-2022, 05:00

Midsommar är en av årets största trafikhelger och stress är en riskfaktor. Försäkringsbolaget If har analyserat historisk trafikdata från Google Maps för att ge bilister råd inför resan.

If har analyserat data och ser att risken för köbildning är störst från de större städerna och att det främst där är värt att se över när man startar.

Många bilar på vägen ökar risken för snabba inbromsningar och kollisioner. Därför är det viktigt att planera resan noga. Förutom att vara utsövd, packa säkert och undvika distraktioner är det en fördel att slippa hamna i köer.

När ska man då påbörja resan till firandet?

Att köra bil från till exempel Stockholms Centralstation till Uppsala kan gå så snabbt som 50 minuter, enligt Google Maps. Den som förra året gav sig ut på vägarna mellan klockan 16 och 19 på eftermiddagen torsdag före midsommarafton kunde räkna med körtid på i snitt 1 timme och 6 minuter. Under den mest trafikintensiva tiden tog samma resa 1 timme och 30 minuter.

– Midsommarhelgen är för många starkt förknippade med stress och längre bilköer än vanligt. Det är därför viktigt att planera resan på förhand och ha goda marginaler så att du slipper stressa i trafiken. Det är även bra att ha med extra vatten och något att äta ifall du fastnar i en kö efter en olycka, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

If har använt historisk data från Google Maps och analyserat restiderna under onsdag, torsdag och fredag i midsommarveckan förra året på över hundra vägsträckor från 24 av landets största städer.

Det är framför allt i resor från de större städerna där risken för köbildning är störst och där det finns en poäng med att se över när man startar. Stockholm är ett tydligt exempel, vilket illustreras av restiderna till Uppsala timme för timme. Se bifogad bild. 

Men analysen av den historiska datan visar också att det på många sträckor spelar relativt liten roll när man startar. En resa mellan till exempel Jönköping och Linköping i midsommarveckan förra året beräknades ta ungefär lika lång tid oavsett starttid.

– När det är många bilar på vägen så är det extra viktigt att hålla både hastighetsbegränsningar och avstånd till framförvarande bil så att du hinner bromsa eller stanna i tid om en olycka sker framför dig, säger Johan Granholm på If.

 

If har analyserat resor från Borås, Eskilstuna, Falun, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Linköping, Luleå, Lund, Malmö, Norrköping, Stockholm, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Västerås, Växjö, Örebro och Östersund. Kontakta oss på e-post (press@if.se) om du vill ta del av analysen för en specifik ort.


Metod

Analysen bygger på data från Outscraper. Outscraper är en sajt som samlar historisk data från Google Maps.

Genom sajten har vi hämtat statistik över förväntad restid från 21 orter till en rad närliggande resmål timme för timme under onsdag, torsdag och fredag i midsommarveckan år 2021.

Läs mer om hur Google Maps beräknar restider här.

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Jessica Balksjö Nannini

Presschef

jessica.balksjo.nannini@if.se

Följ oss i sociala medier