Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Försäkringsbolaget If tipsar: Studsa säkert i sommar

07-18-2023, 05:00

Studsmattan är ett vanligt inslag i många svenska trädgårdar och kan sysselsätta aktiva barn i timtal. Men det är inte alltför ovanligt att olyckor inträffar. “Under sommaren ser vi att många olycksfall inträffar i studsmattan”, säger Ifs personskadechef Jenny Grimstig.

För att minimera risken att skada sig är det viktigt att prata med sina barn om hur studsmattan ska användas.

Studsmattan gör det roligt att röra på sig och ger samtidigt bra koordinationsträning. I jämförelse med många fritidsaktiviteter är den billig och kan användas av barn i olika åldrar. Men det är lätt att glömma säkerheten när man har roligt. Enligt försäkringsbolaget If är studsmattan oftast förekommande när kunderna rapporterar hur barnet skadat sig under sommarhalvåret.  

–  Vi märker att många föräldrar hör av sig och anmäler skador som uppstått i studsmattan. Vanliga skador är tandskador eller skador på händer och fötter. För att minimera risken att skada sig är det viktigt att prata med sina barn om hur studsmattan ska användas, säger Jenny Grimstig, personskadechef på If. 

De flesta skadorna på studsmatta sker bland yngre barn och många av dom orsakas av att flera hoppar samtidigt. Småsyskon som vill härma de äldre barnen och försöker sig på avancerade volter, gör sig lättare illa. Det finns enkla förhållningsregler som kan öka säkerheten väsentligt och minska risken för allvarliga skador.  

– Självklart kan skador uppstå trots att man är noga med säkerheten men oftast brukar det vara lindrigare skador när förhållningsregler följts. Det är därför viktigt att prata med barn och komma överens om vilka regler som gäller i studsmattan, säger Jenny Grimstig. 

Trots att skador är vanligt säger läkarna att fördelarna med att hoppa studsmatta överväger nackdelarna, eftersom studsmattorna aktiverar barnen fysiskt, förbättrar kondition, styrka och balanssinne. 

Tips för att säkra studsmattan från olyckor:  

  • Använd skyddsnät för att förhindra att barnen trillar av. Låt gärna nätet gå hela vägen till marken, eftersom det minskar risken att någon kryper in under mattan. 

  • Hoppa inte många samtidigt, max en i taget 

  • Placera studsmattan på en plan yta så att den står stadigt. 

  • Undvik ojämna och steniga ytor runtomkring studsmattan. Även långt ifrån träd och andra hårda föremål. 

  • Mattan ska ha ett stabilt och rejält vadderat ramskydd. Det ska inte finnas något mellanrum mellan ram och matta. Se till att nätet sluter tätt. 

  • Ha god uppsikt över små barn som hoppar studsmatta. 

Källa: If 

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Josefin Berglund Belani

Presschef

josefin.berglund.belani@if.se
+46 702701488

Följ oss i sociala medier