Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Nyhetsrummet

Välkommen! Här får du som journalist svar på frågor om If och försäkringar. Du hittar pressmeddelanden, bilder och video, samt ingångar till våra sociala kanaler. Kontakta oss gärna!

Fästingsäsongen är här – så skyddar du din hund

04-29-2021, 05:00

Fästingsäsongen brukar räknas från mars till november, men är oftast mest intensiv från april till juni. Under denna period bör man kolla sin hund dagligen. Fästingar kan leda till allvarliga sjukdomar, men det finns metoder för att stoppa dem. ”Det är viktigt att skydda din hund mot fästingar och fästingbett så gott du kan, både för hundens och din egen skull.” uppmanar Ifs djurexpert Mariah Hohenthal.

Fästingar trivs i varmt och fuktigt väder och finns ofta i buskar och högt gräs - där många hundar också gillar att vara nu under våren.

– Att din hund blir fästingbiten behöver inte betyda att den blir sjuk. Det är dock klokt att regelbundet söka igenom hundens päls, eftersom det förekommer att fästingar smittar både hundar och människor med bland annat borrelia och anaplasma. Fästingar kan sätta sig överallt, men gillar att sitta i ansiktet, bakom öronen, på halsen och i armhålorna, säger Mariah Hohenthal, skadechef för djurskador på If.

Sjukdomar orsakade av fästingar

I Sverige är det främst borrelia och anaplasma som hundar kan drabbas av. Symtom på fästingburna sjukdomar kan bland annat vara trötthet, nedsatt aptit, feber, stelhet, hälta och allmän smärta.

– Uppsök veterinär om du märker att din hund får ett påverkat allmäntillstånd, allra helst om du vet om att hunden haft ett fästingbett tidigare. Tiden mellan smittotillfället till att symtom visar sig kan variera från ett par dagar till flera månader, säger Mariah Hohenthal.

Skydd mot fästingar

Det finns olika förebyggande fästingmedel och läkemedel att köpa, både receptfritt och receptbelagt.

Mer än varannan hund- och kattägare (52 procent) uppger att de använder fästingskydd i form av till exempel halsband, droppar eller schampo till sitt husdjur. Det visar en undersökning som If har gjort bland 693 djurägare.  

Mariah Hohenthal tipsar om att rådfråga på apoteket eller prata med sin veterinär:

– Om du inte vill använda läkemedel kan du till exempel prova med en fästingavvisare.

Så tar du bort fästingen

Fästingen vandrar runt en stund innan den bestämmer sig för var den ska sitta så den kanske inte har hunnit bita sig fast när du upptäcker den.

– När du hittar en fästing, ta bort den direkt. Risken att hunden får i sig smittämnen ökar ju längre tid fästingen sitter kvar. Använd gärna en fästingborttagare eller en pincett med lätt inåtböjda klor. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Undvik att vrida och försök få med hela fästingen om du använder en pincett eller händerna, säger Hohenthal.

Hon betonar att man inte ska klämma på fästingen eller smörja in den med något för att försöka kväva den, det kan göra att smittämnen som fästingen kan bära på lättare kommer in i kroppen.

– Rengör hudområdet runt fästingbettet när du har tagit bort fästingen. Använd tvål och vatten eller desinfektionsmedel, tillägger hon.

Försäkring för fästingsjukdomar

En veterinärvårdsförsäkring kan ersätta kostnader om din hund drabbas av en fästingburen sjukdom.

 

Ifs tips – så skyddar du din hund mot fästingar

  • Kolla eller kamma igenom hundens päls efter ni har varit i skog och mark, speciellt om ni bor i ett område med förekomst av fästingburna sjukdomar
  • Du kan rådfråga apotek eller veterinär om fästingmedel
  • Om du upptäcker en fästing – ta bort den direkt med pincett eller fästingborttagare. Dra rakt ut.

 

Om undersökningen

Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1 509 respondenter från ett flertal onlinepaneler 26-28 februari 2021. 693 hade hund eller katt. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort. Syno International har 55 anställda på 12 kontor världen över som samlar in och hanterar data kring konsumenter för ledande företag och organisationer.

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Jessica Balksjö Nannini

Presschef

jessica.balksjo.nannini@if.se

Följ oss i sociala medier