Tips inför resan

Jaktresa eller helt vanlig semester – reseskyddet i hemförsäkringen gäller oavsett resa. Vi tipsar om vad som är bra att tänka på innan du ger dig iv

Så gäller reseskyddet

I hemförsäkringen ingår ett reseskydd som gäller i 45 dagar för privata resor i hela världen.

För att reseskyddet ska gälla måste resan starta i Sverige, resenären ska vara folkbokförd i Sverige och hemförsäkringen ska vara betald. 

Reseskyddet gäller om:

 • du blir akut sjuk eller skadad,
 • bestulen eller utsatt för rån eller överfall på resan.

Resa utomlands för att jaga?

Många länder och jaktarrangörer kräver att du kan visa ett intyg på att du har en ansvarsförsäkring som gäller under jakt. Du har en sådan försäkring via ditt medlemsskap i Svenska Jägareförbundet. Ansök om försäkringsintyg hos Svenska Jägareförbundet. Intygen finns på svenska, finska, engelska, tyska och franska.

Resor för mer än 40 000 kronor

Om du köper en resa som kostar mer än 40 000 kronor per person ringer du oss innan du reser så att du kan köpa ett tillägg för att få högre ersättning om du måste avbeställa resan.  

För att göra tillägget

 • kontakta oss inom 24 timmar efter det att resan är slutbetald om resan startar inom en månad.
 • kontakta oss inom tre dagar om resan startar längre fram i tiden än en månad. 

EU-kortet 

Kortet ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU, EES-land eller i Schweiz. Det behövs inte på resa inom Norden. EU-kortet beställs kostnadsfritt från Försäkringskassan.
Beställ EU-kortet 

Försäkringsbevis 

Ladda gärna ner Utlandsresekortet, ditt försäkringsbevis, och ta med det på resan. Fyll i försäkringsnumret så blir det enklare om du behöver söka vård utomlands.

Resa till Belarus, Iran, Ryssland och Kuba

Dessa länder kräver ett speciellt intyg på att du har en giltig reseförsäkring. 

 • Reser du inom en 14 dagar – chatta med oss eller ring 0771-655 655.
 • Reser du senare beställer du intyget genom att klicka på länken: Beställ intyg om reseförsäkring

Ett helt och giltigt pass

 • Kontrollera passets giltighetsdatum och beställ ett nytt i god tid.
 • Tänk på att vissa länder, exempelvis Turkiet, kräver att passet är giltigt flera månader efter beräknat hemkomstdatum. Om ditt pass inte är giltigt tillräckligt länge stoppas du redan vid utresan från Sverige.
 • Passet ska vara helt. Ett skadat pass anses inte vara giltigt. Du riskerar att antingen inte få gå ombord på planet eller att nekas komma in i nästa land.

För europeiska medborgare räcker med nationellt ID-kort när du reser till ett land som ingår i Schengensamarbetet. 

Om du tappar bort passet

Anmäl förlorat pass till polisen. Om du är utomlands kontaktar du svenska ambassaden eller konsulatet.

Vad gäller för ditt resmål? 

Läs på om resmålet och ta reda på vad som gäller för det landet. Några viktiga saker att ta reda på i god tid: 

 • Om du måste ansöka om visum/inresetillstånd  
 • Passets giltighetstid  
 • Om du behöver vaccinera dig

UD har en app – Resklar – där Sveriges ambassader har samlat information om världens länder och vad som gäller i respektive land. Ladda gärna ner appen och fyll i checklistan.    
Om UD avråder att resa till ett visst land ska du följa det rådet. Dels av säkerhetsskäl, men även för att reseskyddet i hemförsäkringen inte gäller för resor till land eller område dit UD avråder från att resa. 

Vaccinationer

Innan du reser till något land utanför Europa är det viktigt att du ser över vilka vaccinationer du behöver. Många länder kräver att man har ett intyg om vaccination mot vissa sjukdomar för att få resa in.

1177 reseråd och vaccination

Visum – inresetillstånd

Ta reda på vilka visumregler som gäller för det land du ska besöka, genom att fråga resebyrån eller kontakta landets ambassad eller konsulat. Om du ska resa till USA ansöker du om ESTA (Electronic System for Travel Authorization) digitalt. Det kan ta tid att få visum så var ute i god tid.