Resa långt med bil

Planera resan

Serva gärna bilen innan du reser iväg och byt ut de delar som riskerar att gå sönder. Det är alltid tråkigt att bli stående vid vägen med en bil som gått sönder.

Regler i EU-länder du behöver känna till

  • Reflexvästen ska vara tillgänglig för föraren inifrån bilen så att den kan tas på innan man kliver ur bilen på en trafikerad väg. Beställ en reflexväst
  • ​Varningstriangeln ska finnas lättåtkomlig. Blir du stoppad utan triangel i bilen kan du få dryga böter i vissa länder.
  • ​Mobiltelefonanvändning är förbjudet i de flesta länder i Europa är det förbjudet att köra och tala i mobiltelefon utan att använda handsfree. I Spanien måste mobilen kopplas till bilens fasta högtalare. Den som åker fast riskerar böter.

Grönt kort – ett försäkringsbevis

Grönt kort är ett bevis på att bilen är försäkrad i Sverige. Grönt kort är kostnadsfritt och gäller i alla länder som omfattas av Gröna kort-avtalet. Bilar och mc från de anslutna länderna kan fritt köras över gränserna utan att extra försäkringar krävs. I vissa länder behöver man ha med sig ett Grönt kort. Och det kan vara bra att ha med försäkringsbrev eller annat dokument med försäkringsnummer och kontaktuppgifter till If.

Alla länder som är anslutna till Gröna kort-systemet

Registreringsbevis

Se till att ta med registreringsbeviset. Har du det EU-harmoniserade registreringsbeviset räcker det att ha med del 1 – men förvara det inte i bilen när du lämnar den.

Bra länkar

Körkortsregler för husbil
Relger för husbilar
Internationellt campingkort​​​