Bila i sommar

Ska du också ut på vägarna i sommar? Susa förbi öppna landskap och gröna skogar? Eller blir det slingriga serpentinvägar i Europa? Oavsett vart du ska – se till att både du och bilen är redo för sommarens äventyr. Läs våra tips som gör bilsemestern både enklare och säkrare.

Extra trygghet på resan

Om du ska bila utomlands kan det vara klokt att lägga till Stor Bilextra. Det är en tilläggsförsäkring som gäller om din bil skadas och du behöver hyrbil under de 60 första dagarna av resan. Du slipper betala vagnskadesjälvrisken om du krockar utomlands med ett utländskt fordon. En förutsättning är att skadan kan ersättas av försäkringen.

Det här ingår i Stor Bilextra:

  • Hyrbil – ersätter 75 procent av hyrbilskostnaden
  • Viltolycka – du betalar ingen självrisk vid kollision med djur
  • Skadegörelse – sänkt självrisk till 1 000 kronor om bilen utsätts för uppsåtlig skadegörelse av någon utomstående

Har du koll på körsträckan?

Innan du ger dig ut på vägarna kan det vara bra att se över körsträckan på försäkringen. Om du tror att du kommer köra längre med bilen i år än vad din registrerade körsträcka visar behöver du ringa oss så att vi kan justera den.

Kör pigg och utvilad

Trötthet och bilkörning är en farlig kombination. Att köra trött kan leda till otäcka trafikolyckor. Risken att somna vid ratten ökar om du har sovit dåligt eller om du kör långa sträckor.

Det här försämras när du är trött:

  • Reflexer och reaktionsförmågan
  • Koncentrations- och uppfattningsförmågan
  • Förmågan att tänka, bedöma och ta beslut
  • Koordinationen och förmågan att hålla rätt kurs 

Tips!
Ta en extra kafferast eller byt förare om ni är fler som reser.

Mobilen i bilen – vad gäller?

Sedan 1 februari 2018 får du inte hålla och använda mobilen medan du kör bil. Olycksrisken ökar nämligen med 23 gånger om föraren tar upp telefonen i handen för att ringa eller kolla sms, enligt forskning från Virginia Tech Transportation Institute. I Sverige kan föraren bötfällas direkt på plats. Vad som gäller i andra länder du ska besöka kan vara smart att kolla upp innan du reser.

Behöver du Grönt Kort?

Om du ska bila runt i Europa kan det vara bra att beställa hem ett Grönt Kort. Det är ett bevis på att du har en gällande bilförsäkring. Kortet kostar ingenting och gäller i alla länder som omfattas av Gröna Kort-avtalet. Här ser du vilka länder som kräver Grönt Kort.

Kontakta oss om du behöver Grönt Kort till resan.

Det kan också var klokt att ta med ett försäkringsbrev så att du har försäkringsnummer och kontaktuppgifter redo om det skulle hända något. Skriv även ut en skadeanmälan på engelska och ta med på resan, det underlättar om du behöver anmäla en skada. Vill du hellre ha skadeblanketten hemskickad – ring till oss så löser vi det.

Brist på hyrbilar efter pandemin

Under pandemin var det många hyrbilsfirmor som fick sälja av sina bilar för att överleva. Men så fort restriktionerna lättade och allt fler började resa så ökade efterfrågan på hyrbilar igen. Tyvärr hinner inte hyrbilsföretagen med. Produktionsfördröjningar gör att hyrbilsföretagen inte kan köpa in fler bilar i den takt som behövs. Det här har tyvärr lett till en stor brist på hyrbilar, något som kan vara bra att känna till innan du ger dig ut.