Ska du ut och resa?

Planerar du att resa bort? En weekendresa till någon trevlig storstad eller kanske en skidresa till de österrikiska Alperna? Oavsett vart du ska resa känns det alltid tryggt att vara väl förberedd. Det kan du bli med vår kom ihåg-lista, som innehåller sådant som vi av erfarenhet vet är viktigt att tänka på inför resan.

Har du reseförsäkring?

Har du hemförsäkring hos oss har du ett reseskydd som gäller de första 45 dagarna på resan – i hela världen. Det reseskyddet brukar räcka för de flesta semesterresor. Reseskyddet i hemförsäkringen gäller för alla som är namngivna på hemförsäkringen. Det är viktigt att alla, även barnen, som ingår i hushållet finns namngivna.

Ladda ner Utlandsresekortet​ - ditt försäkringsbevis - och ta med på resan.

Planerar du att vara borta längre tid än 45 dagar kontaktar du oss så hjälper vi dig med att förlänga försäkringen.

Om du köper en resa som kostar mer än 25 000 kronor per person ringer du oss innan du reser så att du kan köpa ett tillägg för att få högre ersättning.

Vid resa till Ryssland, Vitryssland eller Kuba

Ryssland, Vitryssland och Kuba kräver ett speciellt intyg på att du har giltig reseförsäkring. Om du ska resa till sådant land behöver du beställa "Intyg om reseförsäkring" av oss. Ring oss om du ska resa inom några dagar.

Beställ sjukförsäkringskortet – EU-kort

EU-kortet beställer du från Försäkringskassan. Det ger dig rätt till akut vård i de länder Sverige har avtal med. Kortet behövs inte på resa inom Norden. Beställ EU-kortet

Läs gärna på redan innan resan vad du ska göra om det händer något Råd och tips från Utrikesdepartementet

Pass

Alla som ska med på resan behöver ett pass – och ta gärna en kopia på dem. Ta med kopiorna, men förvara dem inte tillsammans med passen. Se till att passet inte är skadat eftersom du kan nekas inresa i ett annat land om ditt pass är skadat.
Vissa länder kräver att ditt pass är giltigt ytterligare 6 månader från det datum du reser hem.
I UDs app Resklar​ kan du se vilka regler som gäller för olika länder.

Visum

Ta reda på vilka visumregler som gäller för det land du ska besöka. Tänk på att vara ute i god tid så att du hinner få visumet i du ska resa.

Vaccination

På vissa resmål finns sjukdomar som du bör skydda dig mot så långt det är möjligt. Det kan röra sig om Malaria eller Hepatit A och B. Information om sjukdomsrisker och vaccination ges av sjukvården och av vaccinationscentralen.

Pinkoder och lösenord

Lär dig alla kort- och pinkoder, lösenord och låskombinationer utantill. Då slipper du skriva ner dem och riskera att någon obehörig kommer över dem. Var uppmärksam så att ingen kikar över axeln när du knappar in dina koder.

Växla pengar

Även om kort fungerar nästan överallt, kan det vara bra med en handkassa. Förvara inte alla pengar på samma ställe – sprid risken.