Ska du ut och resa?

Är resmålet bestämt och biljetten bokad! Äntligen dags att förbereda inför resan. Läs våra tips för en trygg och säker resa.

Några saker är extra viktiga att tänka på inför resan; Reseförsäkring, giltigt pass och rätt vaccinationer.

Håll dig uppdaterad

Tänk även på att du alltid lyder under det lands lagar som du vistas i, därför är det bra att vara väl påläst om resmålet.

I UD:s app Resklar finns råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Reseförsäkring

Se över ditt reseförsäkringskydd. I våra hemförsäkringar ingår ett reseskydd som gäller i 45 dagar, i hela världen.
Hemförsäkringens reseskydd brukar räcka för de flesta semesterresor. Det gäller för alla som ingår i försäkringen och som står namngivna på försäkringsbrevet. Därför är det bäst att kontrollera en extra gång att alla i hushållet, även barnen, står med på försäkringsbrevet. Logga in för att se ditt försäkringbrev

Resa längre än 45 dagar

Planerar du att vara borta i mer än 45 dagar? Kontakta oss för att förlänga reseskyddet i din försäkring!

Kroniskt eller allvarligt sjuk

Reseskyddet gäller vid akut sjukdom och olycksfall. Om du har en kronisk eller allvarlig sjukdom kan du göra en medicinsk förhandsbedömning före resan. Läs mer om vad det innebär

Tillägg för dyr resa

Om du köper en resa som kostar mer än 25 000 kronor per person ringer du oss innan du reser så att du kan köpa ett tillägg för att få högre ersättning.

Resa till Iran, Ryssland, Vitryssland eller Kuba

Ryssland, Vitryssland och Kuba kräver ett speciellt intyg på att du har en giltig reseförsäkring. Om du ska resa dit behöver du beställa ett "Intyg om reseförsäkring" av oss.

Ring oss om du åker inom några dagar. Annars kan du beställa intyget genom att klicka på länken:

Beställ intyg om reseförsäkring

Kolla upp om du behöver förnya ditt pass och ansöka om visum.

Kom ihåg!

Ditt försäkringsbevis

Ladda ner ett Utlandsresekort , det är ditt försäkringsbevis på resan.

EU-kortet

EU-kortet beställer du från Försäkringskassan. Det är gratis och ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU, EES-land eller i Schweiz. Kortet behövs inte på resa inom Norden.

Beställ EU-kortet

Pass

Som Europeisk medborgare behöver du inte visa upp ditt pass i gränskontroller inom Schengensamarbetet, men du måste fortfarande kunna styrka din identitet med ett nationellt ID-kort. Däremot är det vanligt att hotell kräver ett pass när du ska checka in, så ta med passet för säkerhets skull. Tänk på att reglerna skiljer sig åt mellan Europa och resten av världen.

Om du förlorat ditt pass?

Anmäl ditt förlorade pass till polisen. Om du har tappat bort ditt pass utomlands behöver du kontakta din närmaste ambassad eller konsulat.

Visum

Ta reda på vilka visumregler som gäller för det land du ska besöka. Tänk på att vara ute i god tid så att du hinner få visumet i du ska resa.

Vaccination

Innan du reser till något land utanför Europa är det viktigt att du ser över vilka vaccinationer du behöver. Många länder kräver att man har ett intyg om vaccination mot vissa sjukdomar för att få resa in.

1177 reseråd och vaccination