När du ska ut och resa

I hemförsäkringarna ingår ett reseskydd som gäller för privat resa i 45 dagar oavsett vart i världen du reser. Resekyddet gäller för både charterresa och när du ordnar allt själv.

Så gäller reseskyddet

I hemförsäkringen ingår ett reseskydd som gäller i 45 dagar för privata resor i hela världen. För att reseskyddet ska gälla måste resan starta i Sverige, resenären ska vara folkbokförd i Sverige och hemförsäkringen ska vara betald. 

Reseskyddet gäller om:

 • du blir akut sjuk eller skadad,
 • bestulen eller utsatt för rån eller överfall på resan.

Resor för mer än 40 000 kronor

Om du köper en resa som kostar mer än 40 000 kronor per person ringer du oss innan du reser så att du kan köpa ett tillägg för att få högre ersättning om du måste avbeställa resan.  

För att kunna göra tillägget åt dig måste du kontakta oss inom 24 timmar efter det att resan är slutbetald om resan startar inom en månad, och inom tre dagar om resan startar längre fram i tiden än en månad. 

Försäkringsbevis 

Ladda gärna ner Utlandsresekortet, ditt försäkringsbevis, och ta med det på resan. Fyll i försäkringsnumret så blir det enklare om du behöver kontakta SOS International. 

Resa till Iran, Ryssland, Vitryssland och Kuba

Dessa länder kräver ett speciellt intyg på att du har en giltig reseförsäkring. 

 • Reser du inom en 14 dagar – chatta med oss eller ring 0771-655 655.
 • Reser du senare beställer du intyget genom att klicka på länken: Beställ intyg om reseförsäkring

Intyg vid resa till Thailand

Om du är äldre än 50 år och ska vara borta mer än 90 dagar behöver du i din visumansökan bifoga ett intyg på att du har en giltig reseförsäkring. Det kan vi hjälpa dig med. 

 • Om du ska ansöka om visum inom 30 dagar – ring 0771-655 655 om du behöver detta resebevis.
 • Om du ska ansöka om visum längre fram i tiden kan du beställa resebevis för Thailand här.

EU-kortet 

Kortet ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU, EES-land eller i Schweiz. Det behövs inte på resa inom Norden. EU-kortet beställs kostnadsfritt från Försäkringskassan.
Beställ EU-kortet 

Giltigt pass

 • Kontrollera passets giltighetsdatum och beställ ett nytt i god tid.
 • Tänk på att vissa länder, exempelvis Turkiet, kräver att passet är giltigt flera månader efter beräknat hemkomstdatum. Om ditt pass inte är giltigt tillräckligt länge stoppas du redan vid utresan från Sverige.
 • Passet ska vara helt. Ett skadat pass anses inte vara giltigt. Du riskerar att antingen inte få gå ombord på planet eller att nekas komma in i nästa land.

För europeiska medborgare räcker med nationellt ID-kort när du reser till ett land som ingår i Schengensamarbetet. 

Om du tappar bort passet

Anmäl förlorat pass till polisen. Om du är utomlands kontaktar du svenska ambassaden eller konsulatet. SOS International kan också hjälpa dig om du blir bestulen på passet utomlands.

Vad gäller för ditt resmål? 

Läs på om resmålet och ta reda på vad som gäller för det landet. Några viktiga saker att ta reda på i god tid: 

 • Om du måste ansöka om visum/inresetillstånd  
 • Passets giltighetstid  
 • Om du behöver vaccinera dig

UD har en app – Resklar – där Sveriges ambassader har samlat information om världens länder och vad som gäller i respektive land. Ladda gärna ner appen och fyll i checklistan.    
Om UD avråder att resa till ett visst land ska du följa det rådet. Dels av säkerhetsskäl, men även för att reseskyddet i hemförsäkringen inte gäller för resor till land eller område dit UD avråder från att resa. 

Vaccinationer

Innan du reser till något land utanför Europa är det viktigt att du ser över vilka vaccinationer du behöver. Många länder kräver att man har ett intyg om vaccination mot vissa sjukdomar för att få resa in.

1177 reseråd och vaccination

Visum – inresetillstånd

Ta reda på vilka visumregler som gäller för det land du ska besöka, genom att fråga resebyrån eller kontakta landets ambassad eller konsulat. Om du ska resa till USA ansöker du om ESTA (Electronic System for Travel Authorization) digitalt. Det kan ta tid att få visum så var ute i god tid. 

 • Solstolar

  Vid skada på resa

  Om du blir sjuk, skadad eller bestulen får du hjälp av oss eller SOS International.

  Så här gör du om något hänt
 • Tips & Råd

  Vi har samlat ihop tips och goda råd för olika tillfällen i livet. Vi hoppas att det vara till nytta och glädje för dig.

  Tips och goda råd
 • paraplyer

  Rätt försäkrad på 15 minuter

  Att bli rätt försäkrad är enkelt. Boka rådgivning så går vi igenom ditt försäkringsbehov.

  Boka rådgivning