5 försäkringstips

Att sluta arbeta och bli pensionär innebär en del förändringar. Bland annat kan ditt försäkringsbehov se annorlunda ut. Här har vi samlat tips om vad du kan tänka på som nybliven pensionär.​​​​​​​​​​​​​​

Försäkringsrådgivning

Gå igenom vilka försäkringar du har och ta reda på om du har rätt typ av försäkring. Det kanske inte är så lätt, men vi hjälper dig gärna med det. Du kan boka en kostnadsfri försäkringsgenomgång hos oss.

Boka rådgivning

1. Har du försäkrat dig själv?

Om du tidigare hade försäkringar via din arbetsgivare behöver du nu se till att du inte nu står utan försäkring. Samhällets skydd är begränsat om du drabbas av ett olycksfall eller en sjukdom som påverkar ditt liv. Med en personförsäkring för vuxna över 50 år kan du få ersättning om du hamnar på sjukhus eller får bestående skada efter ett olycksfall.​

Läs om Vuxenförsäkring 50+

mamma och dotter
Glöm inte bort att försäkra dig själv.

2. Bilägande på ett annat sätt

Har du kört tjänstebil tidigare och ska nu ge dig ut på bilmarknaden finns det olika alternativ att undersöka. Leasing har blivit populärt och då ingår ofta bilförsäkring i leasingavtalet. Om du ska köpa en bil behöver du köpa en separat bilförsäkring. Om du redan har en bil kan det vara värt att se över hur mycket du ska köra med den. Blir det lika mycket som tidigare, eller kommer du kanske köra mer än tidigare? Se över körsträckeklassen du har på bilförsäkringen så att den stämmer med det antal mil du kör.

Som medlem i SPF Seniorerna får du 5 % rabatt på våra bilförsäkringar. Du blir dessutom förmånskund hos oss och får ytterligare minst 10 % rabatt.

Läs mer om bilförsäkring

3. Trygghet på resan

Är det dags att förverkliga drömresan? Reseförsäkring är bra att ha ifall det händer något på resan. Om du har din hemförsäkring hos oss har du 45 dagars reseskydd som ingår i hemförsäkringen. Ska du vara borta längre än 45 dagar kan reseskyddet förlängas. Kontakta oss innan dessa 45 dagar är passerade så hjälper vi dig med förlängningen.

Reseskyddet gäller för akut sjukdom och olycksfall. Om du är kroniskt eller allvarligt sjuk kan du göra en kostnadsfri medicinsk förhandsbedömning inför resan så att du veta vad som gäller om du blir sjuk på resan.

Läs våra restips

äldre par på resa
Reseskyddet i hemförsäkringen gäller i 45 dagar.

4. Bo kvar eller flytta?

Oavsett om du ska bo kvar eller om du ska flytta är det bra att se över din hemförsäkring. Står namnet på alla som bor tillsammans med dig i försäkringsbrevet? Det ska de göra för att de ska omfattas av din försäkring. Om du tänker flytta behöver du försäkring för din nya adress. Om du redan har en hemförsäkring hos oss kommer den automatiskt flyttas med när du ändrar folkbokföringsadress.

Du som är medlem i SPF Seniorerna får 15 % rabatt på våra hemförsäkringar, oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa.

Läs mer om hemförsäkring

Läs om tips inför flytten

5. Rabatter och förmåner

  • Ifs förmånsprogram ger rabatt på försäkringarna. Försäkra ditt hem, din bil och dig själv hos oss så får du 15 % rabatt. Läs mer om förmånsprogrammet.

  • För dig som är medlem i SPF Seniorerna får du din medlemsrabatt utöver det du får genom förmånsprogrammet.

Det finns även en hel del andra förmåner med att vara medlem i SPF Seniorerna. Du kan till exempel få hjälp i juridiska frågor och genom de lokala föreningarna ordnas många sociala aktiviteter.