Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Nyhetsrummet

Välkommen! Här får du som journalist svar på frågor om If och försäkringar. Du hittar pressmeddelanden, bilder och video, samt ingångar till våra sociala kanaler. Kontakta oss gärna!

Försäkringsbolaget If varnar: Viktig kunskap om husägande har gått förlorad

09-21-2023, 05:00

Augusti var en rekordblöt månad och försäkringsbolaget If har fått in över tusen anmälningar om vattenskador och översvämningar efter skyfallen. Samtidigt som extremväder blir allt vanligare så tycks husägare ägna allt mindre tid åt byggnadsunderhåll. "Det praktiska har fått lämna plats åt det estetiska", säger Per Sjölander, skadeexpert inom byggnadsskador, på If.

Ta reda på riskerna utifrån läge och konstruktion på ditt eget hus. Bor du i lutning eller uppe på en kulle? Det kan ha stor betydelse.

Många husägare känner nog igen funderingar om vilken häck som ger minst insyn, vad som är finaste blomsterkombinationen i rabatten eller vilka utemöbler som är snyggast. Men hur många tänker egentligen på vad som skyddar huset från väder och vind, eller vilken trädgårdsplantering som bäst leder bort vatten?

– Förr var husägare mer insatta i byggnadsvård och risker. Där vinden kom ifrån satte man täta buskar – i söder hade man lövträd som skydd mot solen. Min erfarenhet är att många husägare idag har tappat kunskap om exempelvis vindskydd för sitt hus. Det praktiska har fått lämna plats åt det estetiska, säger Per Sjölander, skadeexpert inom byggnadsskador, på If.

Den senaste tidens kraftiga skyfall har aktualiserat frågan om beredskap på en samhällsnivå men även för privatpersoner. Trender att inreda källare med dyr inredning som hemmabio eller spa gör skadekostnaderna så mycket större om vattnet tar sig in. Men många missar också de skadeförebyggande åtgärderna som kan göra stor skillnad.

­– Det viktigaste är att se över lutningen på tomten och dräneringen. Vatten som kommer upp genom dagvattenledningar kan stoppas av en backventil, men det är en ganska omfattande procedur att installera. De flesta läckage kommer genom taket – så de som har skjutit upp en takrenovering behöver ta tag i det omgående. Vårt nya klimat kräver det, säger Per Sjölander.

Sandsäckar, länspump och stöttor att fixera tätning mot golvbrunnar med från taket borde finnas i varje hem, särskilt de med källare, enligt Per Sjölander.

– När de extrema skyfallen kommer är det viktigt att inte sitta och vänta. Man kan göra de första insatserna själv, där har man ett eget ansvar, säger Per Sjölander.

Detta kan du göra för att #klimatrusta ditt hus mot skyfall:

Ta reda på riskerna utifrån läge och konstruktion på ditt eget hus. Bor du i lutning eller uppe på en kulle? Det kan ha stor betydelse.

Se över dräneringen. Ett hus brukar behöva dräneras om efter 25-30 år lite beroende på när och hur den är gjord. Hur vet man att man behöver dränera om? Fukt i källare eller unken lukt är ett tecken på att det kommer in vatten genom golv eller väggar. Att vänta tills första tecknen dyker upp är dock inte att rekommendera. Dränering är en av de viktigaste förebyggande åtgärderna man kan göra för att förhindra vattenskador.

Täta källarfönster och ventilationsöppningar. Tänk smart och effektiv, mjuka lister på remsa går att köpa på byggghandeln. Högre trösklar kan behövas vid entréer och liknande.

Se över taket i tid! Det lönar sig nästan alltid att ta in ett proffs som hjälper till att hitta eventuella läckor och lösa takpannor.

Rensa och laga hängrännor och stuprör– det är ett väldigt effektivt och enkelt sätt att hålla vattnet borta från huset.  

Källa: If 

If har utsett vecka 38 till Klimatrustningsvecka. Läs mer:

Väderskadorna ökar – läckage genom villatak har tredubblats på fem år (if.se)

"Nu lanserar vi Klimatrustningsveckan" (if.se)

Unikt forskningsprojekt ska identifiera de mest hållbara åtgärderna för att klara extremregn

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Jessica Balksjö Nannini

Presschef

jessica.balksjo.nannini@if.se

Följ oss i sociala medier