Med reflex syns du i trafiken

På hösten och vintern gör mörkret det mer riskabelt att vistas i trafiken. Bär du reflex syns du bättre och risken för att råka ut för en olycka minskar betydligt.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ På den här sidan kan du läsa det som är värt att veta om reflexer.

Reflexer syns på långt håll

De flesta olyckor med gående sker i tätbebyggda områden med gatubelysning. En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på en bil.

Utan reflex syns du

  • med mörka kläder, på 20-30 meters avstånd.
  • med ljusa kläder, på 60 meters avstånd.

Med reflexer syns du

  • på 125 meters avstånd.

På hösten och vintern – speciellt vid väglag – blir bilens bromssträcka också längre, ofta 2-4 gånger längre än vid normalt väglag.

Bär reflexen rätt

Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är också bra om reflexen sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på.

Kontrollera att reflexen fungerar

En reflex är en optisk produkt som man bör hantera varsamt. Du kan kontrollera att reflexen fungerar bra genom att lysa på den på cirka fyra meters håll. Jämför gärna en gammal med en ny, och om den gamla reflexen syns sämre bör du byta ut den. Generellt bör man byta ut reflexer varje år.

Vad säger lagen?​

  • Enligt lag ska det i mörker finnas reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar, sparkar, traktorer, hästfordon, släpfordon som dras av traktor eller motorredskap.
  • Information om reflexer och lysen på cykel
  • Det bör finnas uppgifter på förpackningen om att reflexen är certifierad och var detta är utfört. I Sverige är det SP(Sveriges tekniska forskningsinstitut) som testar och certifierar fotgängarreflexer.
  • Reflexen ska ha ett högt CIL-värde (ett mått på reflektionsförmåga). Ett CIL-värde på 400 ger i de flesta fall en siktsträcka på mer än 140 meter för två bilar som möts i halvljus.

Byt reflex varje år

Bär du reflex minskar risken att råka ut för en olycka betydligt. Placera reflexen lågt på kroppen. Tänk på att reflexer är färskvara och byt helst ut dem varje år.

Köp reflexer och reflexväst i säkerhetsbutiken

Krav på reflexväst i bilen i vissa länder

I vissa länder i Europa är det krav på att ha en reflexväst i bilen. Kolla upp vad som gäller i det land du ska resa till om du kör bil eller mc.

Resa med bil eller mc i Europa​​