Så stoppade Torbjörn elden

Torbjörn Nuhma bor i en tvåvåningsvilla i en härlig skärgårdsmiljö. Branden förra sommaren slutade med en rökskadad övervåning som If hjälpte till att sanera och återställa. Nu är villan som ny igen men minnena från branden sitter kvar:
Torbjörn Nuhma, kund hos If
Torbjörn Nuhma, kund hos If
– Branden utvecklades oerhört fort. När jag upptäckte att det brann i skrivaren sprang jag och hämtade en vattenkanna fylld med vatten. Men när jag kom tillbaka hade branden spridit sig till skrivbord, gardiner och böcker. Då greps jag av panik. Som tur var kom jag på att jag hade en brandsläckare, så jag kastade mig nerför trapporna och upp igen. Jag slog av sprinten på brandsläckaren och började spruta brandpulver över det som brann och till slut slocknade elden.

Chocken kom strax efteråt när Torbjörn insåg att branden hade kunnat sprida sig snabbt om han inte varit hemma eller haft brandsläckare. Inom 15 minuter kunde faktiskt huset varit helt övertänt. Men trots att huset klarade sig var förödelsen på övervåningen stor.

– Det var sot överallt, och jag insåg att allt, i princip varenda pryl på övervåningen, var brandskadad. Jag ringde till If och blev direkt kopplad till Hans, en av deras skaderådgivare som lovade att komma ut nästa dag. Det första Hans sade när han kom ut och inspekterade brandskadan var att ”nu tar vi över ansvaret”, vilket kändes oerhört bra. Jag behövde inte göra någonting utan If anlitade saneringsfirma, målare och snickare.

Saneringsfirman tömde hela övervåningen på alla lösa föremål (möbler, kläder, tavlor) för att ta vidare för sanering. Men det fanns saker som inte gick att rädda och dessa fick Torbjörn ersättning för via försäkringen.

– Hans hade koll på varenda sak som hade blivit förstörd, och jag kände att det var aldrig något snack om saken när det gällde ersättning. If agerade proffsigt och generöst, och jag fick till och med ekonomisk hjälp för att reparera min hårddisk i datorn som stod i det brandhärjade rummet.

Idag syns inte ett spår av branden. Men vetskapen om hur farligt det är med bränder gör att Torbjörn inte snålar med brandskyddet. Förutom brandsläckare och brandfilt har han även sett till att det nu sitter seriekopplade brandvarnare i taket och garaget.