”Det small till – sedan stod huset i lågor”

Förra våren vaknade Janne Loffe Carlsson upp tidigt en morgon av att han hörde konstiga ljud utomhus: först en smäll och sedan en till, och när han tittade ut så trodde han inte sina ögon. Mitt på gården stod hans älskade poolhus i lågor.
– Huset övertändes snabbt och brandkåren kunde inte göra annat än att försöka begränsa branden. Jag stod förvånad och tittade på hur allt som var kul gick upp i rök; bl.a. mina plattor och målningar. När branden var över fanns absolut ingenting kvar. T.o.m. gräsklipparen hade pulveriserats av den extrema hettan, säger Loffe.

När den första chocken hade lagt sig började Loffe fundera på om försäkringen verkligen skulle ersätta poolhuset och allt som fanns därinne.

– Trots att jag har fått hjälp av If tidigare, bl.a. efter stormen Gudrun när taket på stora huset blåste av, blev jag ändå fundersam om min försäkring skulle gälla för en sådan här stor skada. Poolhuset var ju helt borta. Men If var snabba, skadeinspektören Jerker kom hit samma dag, och han sade: Det ordnar vi. Och på den vägen är det. Efter saneringen kom vi snabbt igång med bygget, säger Loffe.

Som tur var kunde Loffe genom sina foton dokumentera alla saker som fanns inuti huset, allt från soffgrupper till konstverk, CD-skivor och massor av verktyg.

– Mitt råd är att verkligen ta foto på allt av värde hemma. Det var inget problem att få ersättning för mina grejor, jag kunde bevisa för If vad jag hade i poolhuset. Tyvärr brann brorsans målningar upp – och såna saker kan ju aldrig ersättas med pengar, säger Loffe.

Nu när huset ändå skulle byggas upp från grunden passade Loffe på att göra vissa förändringar av huset i samråd med byggfirman.

– Jag uppskattar att det gick att påverka utformningen och göra huset lite annorlunda än det förra – den extrakostnaden får jag stå för själv. Sista spiken sattes i julas och nu är huset klart. Som avslutning bjöd jag in hela bygglaget för en lunch – men det slutade med en fest som höll på fram till midnatt istället – ha, ha, säger Loffe.