Renovera eller bygga till bostaden

Renovera eller bygga till bostaden
När planerna på ombyggnationen väl börjar ta form vill man bara komma igång så fort som möjligt. Men det lönar sig alltid att lägga lite extra tid på förberedelserna och läsa på ordentligt innan verktygslådan åker fram.

Att tänka på när du ska renovera eller bygga till

Bygglov, avtalsformer och försäkringar kräver nämligen också uppmärksamhet, även om det inte är lika lustfyllt som inredning, materialval och snickrande.


En form av ”lokalt bygglov” gäller om du bor i bostadsrätt. Då krävs normalt bostadsrättsföreningens styrelses godkännande innan du får göra vissa ingrepp i lägenheten. Läs gärna i föreningens stadgar vad som gäller.

Ska du anlita hantverkare?

Var noga med att hantverkarna är behöriga, har företagsförsäkring med ansvarsskydd och F-skattsedel. Annars löper du nämligen risk att få nedsatt ersättning om något händer. Var också noga med att skriva ett avtal om vad som ska göras, när arbetet ska påbörjas och avslutas och hur mycket det ska kosta.
Tänk på detta när du anlitar hantverkare​

Gör du jobbet själv?

Om du hellre gör jobbet själv måste du göra jobbet fackmannamässigt, enligt gällande byggnorm. Det finns alltså inget utrymme för egna innovativa lösningar – hur bra de än är – om de inte är gjorda som om en yrkesman gjort dem enligt reglerna. Det här är viktigt ur försäkringssynpunkt. Om en skada inträffar där jobbet inte är ”utfört fackmannamässigt” finns risk att du inte får ersättning. Så var noga när du följer instruktioner och ritningar.

Obs! Vissa jobb som rör el och vvs måste utföras av fackman.
Ändrad boyta eller standard påverkar försäkringen
Har du byggt till en veranda, renoverat badrummet eller köpt ny hörnsoffa? Tänk på att renovering eller ombyggnation kan påverka din försäkring. Det är viktigt att du har en försäkring som motsvarar värdet på ditt hem – även om du ”bara” köpt nya möbler. Hör av dig till oss och berätta om ditt projekt, så ser vi till att du får den försäkring du behöver.

Tips och råd

Konsumentverket har en utmärkt broschyr om allt du behöver tänka på när du ska anlita hantverkare.