Köpa bostad

Tips när du ska köpa bostad
Att köpa bostad är för de flesta människor den största affären man gör i livet och det är mycket som står på spel.

Köpa bostad – och välja rätt försäkring

Valet av försäkring är inte lika komplicerat som att välja bostad – men det finns viktiga detaljer att tänka på, och vi hjälper dig välja rätt.

Att äga sin bostad innebär ett ökat ansvar

Jämfört med att bo i hyresrätt har du som äger din bostad ansvaret om något skulle hända – till exempel vid brand eller vattenläcka. Därför bör du uppgradera hemförsäkringen med en villaförsäkring eller – om du bor i bostadsrätt – ett bostadsrättstillägg. Många bostadsrättsföreningar har som krav att de boende har detta tillägg till hemförsäkringen.

Du som ska köpa villa eller radhus

Vår vanliga villaförsäkring ger ett bra grundskydd för de vanligaste skadorna som drabbar husägare – brand och läckage.

Om du ställer högre krav på din villaförsäkring rekommenderar vi istället Stor VillaHemförsäkring som omfattar ovanligt mycket, till exempel:

  • Åldersavdrag vid skada på byggnad begränsas till max 15 000 kronor. Kan i vissa fall annars bli en kostnad för dig på så mycket som 100 000 kr.
  • Skadad hemelektronik ersätts med nyvärdet i upp till tre år efter inköp, om den var ny vid inköpet.
  • Reseskyddet är utökat med avbeställningsskydd, ersättningsresa och förseningsskydd.

Du som ska köpa bostadsrätt
För bostadsrätter gäller speciella regler för var gränsen går mellan ditt ansvar och bostadsrättsföreningens. Med tilläggsförsäkringen Bostadsrätt får du ett fullgott försäkringsskydd och behöver inte vara orolig för till exempel vattenskador genom taket.
Läs mer om hemförsäkring och villaförsäkring​

Tips och råd inför köpet

Vad ska man tänka på när man går i bostadsköpartankar? Vi har listat en rad bra tips och råd som är bra att ta till sig – innan du börjar läsa bostadsannonserna och titta på hus eller lägenheter.
Tips och råd när du ska köpa hus​

När du ska köpa bostadsrätt

Ska du köpa en lägenhet i en nybildad bostadsrättsförening? Då bör du sätta dig in i föreningens ekonomiska planer ordentligt. Det är nämligen inte ovanligt att ekonomin i nya bostadsrättsföreningar bygger på glädjekalkyler, vilket kan tvinga upp månadsavgiften kraftigt bara på ett par år.
Läs mer i Din guide till ett bra bostadsrättsköp