Vi hjälper Bygglov att skapa säkrare hus

Bygglovsgänget är duktiga på att bygga om och inreda hus. Men när det gäller trygghet och säkerhet behöver de hjälp av en expert. Därför kallar de in Gert Eriksson, Ifs säkerhetsexpert, som i veckans avsnitt tipsar om hur du förebygger vattenskada.

Gert Eriksson här tillsammans med Bygglovs Matte och Willy– Vattenskador är dyrbara och de tar lång tid att sanera. Det kan röra sig om 2-3 månader att fixa ett kök efter en vattenskada. Att vattensäkra köket går däremot snabbt, och åtgärderna är relativt billiga, säger Gert Eriksson.

Vattensäkra köket innebär bl.a. att förebygga att läckage uppstår där det finns rör och vatten.

– I det här programmet är det ett kök som ska renoveras, och då passar vi på att lägga plastbaljor under kyl, frys och diskmaskin som gör det lättare att upptäcka läckage i tid. Vi sätter även in en Säkerhetsventil som stänger av inkommande vatten när man t.ex. låser dörren. Dessutom sätter vi tätningar runt alla rör och lägger fuktvarnare under köksbänken, berätta Gert Eriksson.

Säkerhetsventilen är en bra investering för att undvika vattenskada. Dessutom får man 20 % rabatt på vår hemförsäkring om man installerar Säkerhetsventilen.

Anlita alltid en fackman för rör och vatten

– Mitt bästa råd är att alltid anlita en fackman när man håller på med rör och vatten. Det är särskilt viktigt nu när det är så populärt att renovera kök och badrum. Men man kan göra mycket själv för att förebygga vattenskada. Titta gärna på Bygglov ikväll så går jag igenom vad du ska tänka på. Missar du programmet, kommer mitt inslag finnas här på vår hemsida, från kl. 21.00. Här nedan har jag samlat mina bästa tips, säger Gert Eriksson.

Gerts bästa säkerhetstips för att förebygga vattenskada

  • Placera underlägg under diskmaskin, kylskåp och frys.
  • Installera en diskbänksinsats och små kragar längst ned på rören.
  • Placera gärna ut en fuktvarnare under köksbänken.
  • Se till att alla i hemmet vet vad var huvudkranen sitter och hur den stängs av.