Skydda hästen i sommar

Äntligen är det dags att släppa lös hästen, och nu väntar långa, sköna dagar i beteshagen. Där får hästen även umgås med andra kryp som kan vara besvärliga och här får du råd av Jenny Stenberg, vår djurspecialist, om vad du ska tänka på.

Fästingar

Ta bort fästingar, men helst med en fästingplockare. Viktigt att få bort hela fästingkroppen. Därför kan det vara bra att låta dem sitta lite längre tills de blivit större innan du plockar bort dem. Du kan även smörja på fästingmedel för att förebygga fästingbett.

Flugskydd

Låt gärna din häst bära mask över ögonen om du märker att den blir anfallen av många flugor. Men det finns även flugspray som du kan spraya på hästen när den går i hagen. Spraya inte där friktion kan uppstå vid t.ex. sadel eller där tyglarna ligger emot.

Betes- och gräshagar

Tänk på att vänja in hästarna vid att beta av gräset, framför allt om gräset är väldig grönt (vilket innebär att det innehåller mycket protein). Håll koll på att hästens matsmältning verkar OK. Tänk också på att det tar på krafterna att vara ute i hagen, så att du räknar i det i träningen. Glöm inte heller att fylla på vatten i hagarna.

– Tänk på att solen kan vara stark även för hästen, och att de faktiskt kan bränna mulen (gäller framför allt om du har en skimmel eller hästar med ljus mule), säger Jenny Stenberg.