Renovera badrummet

Renovering av badrum
Badrummet är, förutom köket, ett av de mest använda rummen i hemmet. Därför är det viktigt att vara noga med alla detaljer om du är i färd med att renovera ditt badrum. För att underlätta har vi sammanställt en checklista med sådant som är bra att tänka på.

​​Gör upp en projektplan

Börja med att tänka igenom vilka behov det nya badrummet ska fylla. För att hitta en personlig stil kan du leta efter inspirationsbilder på till exempel Pinterest och olika bloggar. Leta runt efter material som passar stilmässigt. Fråga vänner och bekanta om tips på bra hantverkare. Du kan även gå in på branschorganisationernas hemsidor och leta där.

Gör en budget och tidplan

Storleken på ditt badrum är en faktor som påverkar kostnaden. Konstruktion och bjälklag en annan. Börjar du flytta golvbrunn, avlopp och WC får du räkna med högre kostnad. Samma sak gäller om du installerar golvvärme, spotlights eller tvättmaskin. Valet av kakel och inredning påverkar förstås också kostnaden. Gör en budget och se vad badrummet kostar med alla önskemål du vill göra.

Använd ROT-avdraget

Det innebär att du betalar 30 procent av hantverkarnas arbetskostnad.
Varje år kan du göra avdrag upp till 50 000 kronor. Beloppet som får dras av gäller per fastighetsägare.

Följ Boverkets byggregler

  • Utforma och underhåll ditt badrum så att det tål vatten och fukt. Det krävs vattentätt skikt på golv och de väggar som utsätts för vatten. Fuktig luft ska snabbt kunna ventileras ut.
  • Byt ut gamla våtrumsmattor, golvbrunnar och andra detaljer som åldrats och som inte passar ihop med de nya produkterna.
  • Ett badrum byggs med flera material och produkter som alla har sin funktion. Det är viktigt att använda material och produkter som är utprovade tillsammans i ett system.

Dokumentera varje moment

  • Ta bilder under tiden! Ett bra sätt att visa hur det ser ut bakom i fall det händer något eller om du ska sälja.
  • Be att få alla garantisedlar, monterings- och skötselanvisningar.
  • Se till att få ett våtrumsintyg. Det är ett kvalitetsintyg att badrummet är gjort enligt branschreglerna.
  • Gör en slutbesiktning av utfört arbete tillsammans med entreprenören och den som eventuellt är kvalitetsansvarig.

Vad kostar badrumsrenoveringen?

Så undviker du vatten- och fuktskador

Anlita behöriga hantverkare Anlita behöriga hantverkare vid badrumsrenovering

Kontrollera att de hantverkare du anlitar har försäkringar, innehar F-skattsedel samt har godkänd branschbehörighet. På branschorganisationernas hemsidor, kan du även söka efter auktoriserade hantverkare.

Gäller försäkringen efter renoveringen?​

När du anlitar behöriga hantverkare som har ansvarsförsäkring, gäller den om arbetet har gjorts enligt gällande bransch- och byggregler. Du har dessutom möjligheten att reklamera eventuella fel i entreprenaden under ansvarstiden. Din egen hemförsäkring​ gäller om dina personliga saker förstörs vid en vattenskada. Om du bor i villa gäller villaförsäkringen​ för skador på byggnaden.