Kökstrender genom tiderna

Kökstrender genom tiderna
Tiderna förändras och det märks tydligt om man jämför hur köken sett ut under årens lopp. Här har vi sammanställt kökstrender från seklets början fram till vårt årtionde.
Kök i sekelskiftesstil Foto:Byggfabriken

1900-tal – järnspis och pärlspont

På den här tiden platsbyggdes kökssnickerierna och anpassades till kökets form. Karaktäristiskt för tiden var rumshöga skänkskåp, öppna hyllor och serveringsgångar. Skåpsdörrarna hade spegelfyllning och trä- eller porslinsknoppar som handtag var vanligt. På väggarna satt öppna hyllor som pryddes av band, antingen virkade eller gjorda av papp.

Arbetsbänken var låg och klädd med zinkplåt, men i de påkostade hemmen hade man marmorskiva.

Pärlspåntpanelen användes flitigt till väggar, tak och inbyggda skåp. Brädgolven var ofta täckta med linoleum-matta. Järnspisen var kaklad runt om med stora, släta plattor. Vedspisen fick så småningom konkurrens av gasugn och gasspis.

1920-tal – elen ersatte gasen

Gasspisen började ersättas av elspisar. Först ut var Djursholm utanför Stockholm som hade eget elverk.

Funkiskök Foto:Byggfabriken1930-tal – funktion i centrum

Forskning kring kökets funktion och utformning tog fart under 1930-talet. Alla nya kök som byggdes utformades för att underlätta arbetet. Arbetsbänkarna höjdes, skåpen var släta och klädda med masonit. Nu kom även de rostfria diskbänkarna.

Det var fortfarande vanligt med öppna hyllor över arbetsbänken, kompletterade med enstaka skåp. Väggarna var pustade eller klädda med masonit. De släta taken målades vita och på golvet lade man in marmorerade linoleummattor eller plattor i rutmönster.

1940-1950-tal – välplanerat

Arbetsmomenten i ett kök utforskades noga inom bostadsforskningen och resultaten omsattes genast i praktiken. Kök från 40- och 50-talet är därför i allmänhet välplanerade och välutrustade. Bänklängder och betjäningsmått från denna tid uppfyller våra krav idag.

Kylskåpet blev vanligt på 1950-talet. Andra praktiska detaljer var de utdragbara skärbrädorna och bakborden. Väggskåpen gick ända upp i taket och det gav stora förvaringsmöjligheter. Det var vanligt med väggskåp med sned front där hyllorna blev grundare längre ner. Skjutluckor var vanligt. Ovanför spis och diskbänk satt kakelplattor i två rader. Under denna period var den rostfria diskbänken av hög kvalitet.

Kök från 40-talet. Foto:Byggfabriken50-talskök Foto:Byggfabriken

1960-tal – färgade vitvaror och färgat kakel

Under denna period fick köken mer omfattande teknisk utrustning. Man började även gå ifrån den strikta uppdelningen mellan kök och matrum. Barköken blev populära. Det blev modernt med färgade vitvaror, liksom färgade plastmattor på golvet och färgat kakel över diskbänken.

1970-tal – lackad furu blir poppis

Under 1970-talet bröts den funktionalistiska traditionen helt. Nu skulle köken istället fungera som ett allrum för familjens aktiviteter. De släta skåpsluckorna ersattes av profilerade lister. Väggarna kläddes med plastbelagda tapeter som kunde tvättas av. Det blev modernt med lackad furu på både skåpsluckor, tak och möbler. ​Spånskivor blev det vanligaste materialet i köks-inredningen.

1980-tal – svulstig stil

Köken på 80-talet skulle se lite dyra och svulstiga ut. Köket blev en statussymbol och man lade mycket energi och pengar på design. Profilerade furuluckor var vanligt. Kyl och frys börjar döljas med frontsnickerier. Elektriska hushålls-maskiner fyllde skåp och lådor. Bakmaskinen blev årets julklapp 1988.

1990-tal – öppen planlösning

Nu kom en motreaktion till 80-talets exklusiva stil och naturmaterialen gjorde entré. Långa bänkar av oljade ek blev populärt. Dagens moderna kök med ergonomiska bänkar, glashällar och spisen separerad från ugnen kom under 1990-talet. Precis som i gamla tider blev köket en storstuga där man inte bara lagade mat. Öppen planlösning och köksöar blev mer eller mindre självklart.

2000-tal – induktionshällen tar plats

Kök 2000-tal Foto: ByggfabrikenKöket blir till en tummelplats för teknikfreaks. Köken får restaurangköksinspirerad utrustning och det är stilrent, avskalat och minimalistisk prägel. Vi tänker på klimatet och använder energisnåla vitvaror. Induktionshällen blir ett vanligare val av spis. Mönstrade tapeter och färgglada hushållsapparater skapar personlig prägel på köket.

2010-tal – lantligt eller industriellt

Tre stilar är extra trendiga i köken just nu – lantligt, skandinaviskt, industriellt.

I den lantliga stilen sätter luckor i vitt eller grått med speglar och spröjsade vitriner känslan, kompletterat av porslinsho och traditionella handtag. Vitvarorna integreras så att de inte syns.

Den skandinaviska stilen kännetecknas av ljusa färger, enkla, moderna former och rent trä. Inredningsdetaljer i starka accentfärger bryter av lugnet.

Kök i industristil liknar många gånger restaurangkök, med rostfria bänkar och vitvaror. Här är vitt kakel med mörka fogar närmast obligatoriskt. Industrilampor, fikonträd och gamla skolplanscher är detaljer som kompletterar stilen.

Bilderna kommer från Byggfabriken.​​​​

Är du nyfiken på hur badrummen sett ut genom tiderna? Här kan du läsa om badrumstrender​ från förr.