Inreda barnens rum

Inred barnrummet med färg
Barnrummet är ett av de rummen där du verkligen kan gå loss och inreda färgglatt, lustfyllt och kreativt. Ta del av våra tips på hur du gör rummet till en härlig men ändå säker miljö för barnen.

Inred med kuddarLadda inte läsplattan i sängen

Att ha sängen direkt på golvet och inreda med massor av kuddar kan vara riktigt mysigt för de mindre barnen och du behöver inte oroa dig för att de klättrar och ramlar ur sängen. Tänk på att vissa textilier kan vara mycket brandfarliga. Bomull och plastblandningar som fleece är mer brandfarliga än ull.

Kontrollera att inga telefoner, läsplatto​r, leksaker eller annan elektronik laddas i onödan. När de är färdigladdade ska kontakten tas bort. Laddare med transformatorer blir varma och kan fatta eld om de täcks över. Även batterierna kan överhettas. Undvik att ladda på natten eller när ingen är hemma.

Förankra möblernaSmart förvaring

Se till att skåp, hyllor, leksaksspis etc. är väl förankrade i väggen så att de inte riskerar att välta om barnen klättrar på dem.

Stora lådor, korgar och gamla koffertar är perfekta som förvaring. Då går det snabbt att plocka ihop alla saker och det är bra när yngre syskon/kusiner/kompisar kommer och småsaker behöver röjas undan.

Möbler i barnens höjdLeksaker i trä

Bygg, dekorera och möblera i barnens nivå. Använd små bord och stolar och placera spegeln på lägre höjd. Det gör det enklare och roligare för barnen att leka och de behöver inte klättra för att nå upp.

Många leksaker, framförallt mjuka plastleksaker och elektriska leksaker, innehåller gifter. Satsa på giftfria leksaker för barnens hälsa.

Inred barnrummet i glada färgerFantasifulla lampor

När du renoverar och pysslar i barnrummet, tänk på att inte måla med färger som innehåller organiska lösningsmedel (finns i vissa lack- och sprayfärger) när barnen är i närheten.

Idag finns det ett enormt utbud av fantasifulla lampor till barnrum som också inbjuder till lek. En lampa i ett barnrum ska vara stabilt konstruerad och utformad så att barn inte kan komma åt heta delar. Hettan från armaturen kan ge brännskador. Se också till att lamporna inte ligger gömda och övertäckta. Då finns det risk att de börjar brinna.​​​​​​​​​​​​​