Badrumstrender genom tiderna

Badrumstrender genom tiderna
Badrum påverkas förstås av trender som all annan inredning. Vi på If har grävt i arkiven för att se vilka badrumsstilar som gällt sedan förra seklet. Det finns mycket att inspireras av, särskilt de tidiga badrummen som hade en känsla för detaljer. ​​​​​​​​​​​​​​​​​

​​Sekelskiftet – badrummet blir till

Det var vid förra sekelskiftet som torrdasset och badbaljan ersattes av riktiga badrum, även om det redan sedan tidigare var vanligt i överklassens tjusigare hem.

 

Den gamla sekelskiftesstilen innebar detaljer i mässing och marmor och badkar med fötter formade som lejontassar eller fågelklor. Golven var ofta av marmor, kalksten eller lagda med viktorianskt klinker. Om badrummen var kaklade gjordes det med "subway-halftile-kakel" satta i tegelförband (en halv plattas förskjutning på varje rad) enligt engelsk tradition. I övrigt hade man en fäbless för pärlspont som man ofta använde på både väggar, tak och inredning.

20-talet. Bild från Byggfabriken 

1920-tal – funktion framför form

Det var på 1920-talet som badrum blev standard även i enklare småhus. För att skydda väggarna från det ökade vattenstänket från inbyggda badkar, kläddes de i kakel. Kaklet sattes i tegelförband och man använde ofta mörka fogar som stod i kontrast till det vita kaklet. Ett enkelt rutmönstrat klinker var populärt på golven. Färgat kakel var dyrt, men hade man råd var gröna toner i pastell mycket omtyckt.

Under samma period blev det även modernt med spegelskåp i plåt inbyggt i väggen. Man började även använda integrerad termometer på badkarskranen och moderna toalettstolar där själva spolningsanordningen inte längre satt på väggen ovanför toaletten, så kallade högspolande.

1950-tal – standardkakel och badkarsfronter

Badkaren var för det mesta inbyggda med fronter i kakel om 15 x 15 cm. De vanligaste färgerna på inredningen var vit, gul, grå och svart.

Badrum från 60-talet1960-tal – färgat porslin tar plats

Senfunkisens badrum hade kvar sitt vita kakel och kontrasterande fogar, men nu tog man ut svängarna lite mer med till exempel röd/vit-rutigt klinker och färgat porslin.

60-talet stod för pudriga färger som handfatet på bilden visar. Detaljer i teak, glas and plåt var vanligt under denna tid. 1968 presenterade Arne Jacobsen sin designklassiker Vola – en serie kranar och blandare som känns moderna än i dag.

Fram tills nu fanns oftast bara ett badrum, men nu blir det modernt att även ha en separat gästtoalett.

1970-tal – murrigt och ombonat

Intresset för badrummet ökade ännu mer under 70-talet mycket beroende på att tillverkare medvetet arbetade på att göra badrummen modebetonade. Det var populärt med färgat badrumsporslin, låga badkar och två handfat bredvid varandra. På bilden nedan ser du ett tidstypiskt 70-talsbadrum med teak-inredning och mossgrönt kakel.Badrum från 70-talet

Duschdraperiet ersattes av säkrare lösningar som dusch-kabin och råglasväggar. Bidén hade ett uppsving, men blev inte speciellt långlivad.

1980-tal – glamour och knalliga färger

På 80-talet var det mycket av allt och det rådde två utmärkande stilar. Den ena stilen var glamourös med guld/silver, plast och läder. På textilier syntes solnedgångar, djur och grafiska mönster med exempelvis sicksack och rektanglar. Den andra stilen var ungdomligare, mer neutrala inredningen med detaljer och accessoarer i knalliga färger som rosa, turkos och svart. Eller randiga mönster i rött och grått.

Detaljer som glödlampor runt speglarna, en porslinshand för smycken. ormbunkar och vitmålade rottingfåtöljer syntes i badrummet, som nu blev ett rum att spendera mer tid i.

1990-tal – bubbelbad blir poppis

På 90-talet var det färgglatt och matchat. Många kaklade med medelhavsmosaik och det var vanligt med plastmatta på golvet och kakel på väggarna. Det var också vanligt med bårder och dekorativa udda kakelplattor, som till exempel blomstermotiv, här och där. Jacuzzin blev billigare och därmed mer populär i de svenska hemmen.

2000-tal – minimalistiskt och raka linjer

Den minimalistiska trenden med raka linjer och rena ytor kom under 00-talet som en motreaktion till 80- och 90-talets svulstigare former. Stora 30 x 60 cm kakelplattor i högblankt vitt eller mosaikbeklädda badrum med perforerad sandsten i naturliga färger dominerade. Det neutrala kaklet livas upp med färgglada detaljer som handdukar, tvålar och värmeljusstakar i limegrönt och ceriserosa.

Badrumsinredningarna gick från traditionella badrumsskåp till låga breda lådor som skulle rymma allt som tidigare stod i badrumsskåpen.

Badrum 2010-talet2010-tal – naturligt och nedtonat lyxigt

Nu är badrummen inspirerade av naturen för att skapa en harmonisk och rofylld plats att vara på. Även om det vita badrummet dominerar har detaljerna uttryck som andas skog, träd och stillhet med grova vävar med oblekt utseende.

Det naturliga skapar tillsammans med zink och tvålflaskor, inspirerade av gamla apotekarflaskor, en modern look. Ett lyxigt och mer vågat badrum inreds i betong och kala stenväggar med blandare i mattsvart. Walk-in dubbel-regnduschen är självklar. Men även industritrenden och förra sekelskiftet syns med marmor, mässing, tassbadkar, industrilampor, marockanskt klinkergolv, enkla träspeglar och tavlor. Nu är det basfärger som brunt, mörkgrått och den råa linnefärgen som gäller.

Miljövänliga lösningar och ny teknik med exempelvis imfri spegel, snålspolande duschar och kranar med sensorer efterfrågas.​​​

Vill du veta hur köken har sett ut genom åren? Här kan du läsa om kökstrender​ från 1900-talet och framåt.