Hästförsäkring

Trygghet för häst och föl.

Hästförsäkringen är en trygghet för dig som har häst oavsett om du har en ponny eller driver ett helt stuteri. Hos oss kan du försäkra din häst från två dagars ålder tills den fyller 16 år.

Vi rekommenderar att du köper en livförsäkring för hästen, och kombinerar med en försäkring som ersätter kostnader vid veterinärvård – en så kallad veterinärvårdsförsäkring. Livförsäkringen gäller tills hästen blir 25 år gammal och veterinärvårdsförsäkringen gäller livet ut. Hos oss har du tre alternativ att kombinera för att det ska passa just dig och din häst.


  • Veterinärvård hela livet

    Ve​terinärvårdsförsäkring som gäller under hästens hela livstid.​

  • Livförsäkring för foster och föl

    I stoets livförsäkring ingår försäkring för foster och föl tills fölet är 20 dagar.​​

  • Snabb hjälp vid skada

    80 % av våra kunder ger oss högsta betyg i hjälpen de får vid skada.

Innehåll i livförsäkringen Liv
Livförsäkring med användbarhetsskydd

Livförsäkring med användbarhetsskydd är vår mest omfattande försäkring. Kan köpas för alla hästar, utom trav- och galopphästar i träning. I försäkringen ingår livförsäkring och du får ersättning om hästen förlorar sin användbarhet, för vilken den är försäkrad, om du inte kan använda hästen på det sättet det är tänkt, till exempel som ridhäst.​​

Livförsäkring utan användbarhetsskydd

Livförsäkring utan användbarhet är vår enklaste livförsäkring och ger ersättning med försäkringsbeloppet om hästen dör eller enligt veterinär måste avlivas. Försäkringen gäller inte om hästen måste avlivas på grund av hälta, som har annan orsak än fraktur, fissur, akut sårskada eller avskuren sena.​

Foster och föl - ingår i alla livförsäkringar

Har du ett sto försäkrat med någon av de tre alternativ av livförsäkring ovan, ingår försäkring för stoets foster och föl tills fölet är 20 dagar. Du kan få ersättning med 10 % av stoets försäkringsbelopp, dock högst 10 000 kr om fostret förloras eller fölet dör. Det går att utöka beloppet vid behov.​

Innehåll i veterinärvårdsförsäkringen Veterinärvård
VeterinärXtra

Ersätter veterinärvårdskostnader om hästen blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall. Ersätter också veterinärens resor, medicin och rehabilitering som veterinären ordinerar samt för kostnader om hästen måste avlivas. Maxbelopp 130 000 kronor per år.​

Veterinärvård

Försäkringen betalar veterinärvårdskostnader om hästen blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall. Högsta ersättning är 50 000 kr.​

Begränsad veterinärvård

Begränsad veterinärvård gäller för veterinärvård vid ett begränsat antal diagnoser. Diagnoser som omfattas av försäkringen är: fraktur eller fissur av ben, akut sårskada, fång, foderstrupsförstoppning, kolik, akut tarminfektion, lunginflammation hos föl under sex månader, och vid förlossning med kejsarsnitt. Högsta ersättning är 50 000 kr.​

Föl - ingår i Veterinärvård och VeterinärXtra

Veterinärvårdskostnader för föl betalas via stoets försäkring (gäller Veterinärvård och VeterinärXtra) med högst 35 000 kr under fölets första 20 levnadsdagar.​


​​​​​​Personliga kontaktombud

Vill du ha en personlig kontakt med någon som är lika intresserad av hästar som du?
Då kan du kontakta någon av våra ombud och få råd och hjälp. De är kunniga, har ett stort djurintresse och svarar på dina frågor på dagar, kvällar och helger.

Du som är uppfödare får hjälp med hästförsäkringen så att du kan känna dig trygg med att du är rätt försäkrad i alla lägen.
Kontaktuppgifter till våra ombudSjälvrisk

Om det inträffar en skada och du får ersättning från försäkringen, får du betala en del av skadekostnaden själv. Det är det som kallas självrisk. Självriskens storlek varierar beroende på vilken typ av skada du råkat ut för.

Självrisken på hästförsäkringen

Självrisken för hästförsäkring är ett fast självriskbelopp – 2 700 kr eller 5 000 kr – du väljer vilket, plus 20 % av den totala kostnaden för veterinärvård. Den rörliga delen av självrisken beräknas på beloppet efter det att det fasta självriskbeloppet har dragits av.

​Du betalar en självrisk per behandlingsperiod – en behandlingsperiod är 100 dagar räknat från det första veterinärbesöket. Ju högre fast självrisk du väljer, desto lägre pris får du på försäkringen.

Din självrisk står i ditt försäkringsbrev

Den självrisk du har valt framgår av ditt försäkringsbrev, som du kan hitta på Mina sidor. Du kan logga in på Mina sidor med BankID eller Mobilt BankID.

Villkor och förköpsinformation

Frågor och svar

​Gäller djurförsäkringen utomlands?

Försäkringen gäller alltid inom Norden. Den gäller också under tillfällig vistelse eller resa utanför Norden i högst 1 år under förutsättning att If informeras och godkänner utlandsvistelsen innan den har börjat.

Hur får jag reda på mitt försäkringsnummer?

Du hittar försäkringsnumret på ditt försäkringsbrev, som du kan hitta på Mina sidor. Du kan logga in på Mina sidor med BankID, Mobilt BankID eller lösenord.

Hur kan jag betala min försäkring?

Du kan välja att betala din försäkring helår, halvår eller månadsvis via autogiro. Välj e-faktura eller autogiro för smidigt och enkelt betalsätt utan fakturaavgift.

Vad händer om min häst blir sjuk eller skadad?

De flesta kliniker och djursjukhus erbjuder direktreglering. Då betalar du din självrisk på plats hos veterinären och vi ordnar resten. Många djurkliniker tar ut en avgift för att direktreglera men denna service är kostnadsfri från vår sida. Därför går också bra att betala djurets veterinärbesök själv och därefter ringa oss. I de flesta fall kan vi hantera ärendet direkt över telefon. Då slipper du direktregleringsavgift och väntetid på kliniken.

Gäller försäkringen för hältor och hältutredning?

Våra försäkringar Veterinärvård och VeterinärXtra gäller för undersökning och behandling av hälta upp till hela försäkringsbeloppet. För aktiva trav- och galopphästar gäller försäkringen för utredning eller behandling av hälta om diagnosen är fraktur, fissur, sårskada eller avskuren sena.

Kan jag få ersättning för medicinkostnader?

Mediciner som ges vid behandlingstillfället hos veterinären täcks i alla varianter av våra djurförsäkringar. I VeterinärXtra får du även hjälp med kostnader för receptbelagda mediciner upp till 3 000 kronor per år.

​​​

Tips och råd

Här har vi samlat tips om hur du kan skydda din häst på sommaren. ​​​​​​​​​​​​​

Fästingar

Ta bort fästingar, men helst med en fästingplockare. Viktigt att få bort hela fästingkroppen. Därför kan det vara bra att låta dem sitta lite längre tills de blivit större innan du plockar bort dem. Du kan även smörja på fästingmedel för att förebygga fästingbett.

Flugskydd

Låt gärna din häst bära mask över ögonen om du märker att den blir anfallen av många flugor. Men det finns även flugspray som du kan spraya på hästen när den går i hagen. Spraya inte där friktion kan uppstå vid t.ex. sadel eller där tyglarna ligger emot.

Betes- och gräshagar

Tänk på att vänja in hästarna vid att beta av gräset, framför allt om gräset är väldig grönt (vilket innebär att det innehåller mycket protein). Håll koll på att hästens matsmältning verkar OK. Tänk också på att det tar på krafterna att vara ute i hagen, så att du räknar i det i träningen. Glöm inte heller att fylla på vatten i hagarna.

– Tänk på att solen kan vara stark även för hästen, och att de faktiskt kan bränna mulen (gäller framför allt om du har en skimmel eller hästar med ljus mule), säger Jenny Stenberg.​

​​​

Säkerhetsprodukter för både häst och stall

Reflexspray, övervakningskameror, spårningsutrustning och fästingavvisare är viktiga produkter för hästen – men glöm inte bra brandskydd och förbandsväska.​​

Extra försäkringsskydd för hästägare

Om du har Stor hem- eller Stor Villaförsäkring hos oss får du extra försäkringsskydd som innehåller följande:

Avbeställningsskydd

Om du behöver ställa in en bokad och betald resa på grund av att din häst blir sjuk får du ersättning med vad resan kostat dig enligt gällande villkor för avbeställningsskydd i Stor Hemförsäkring och Stor Villaförsäkring.

Olycksfallsförsäkring

Om din häst, försäkrad i If, orsakar att en person skadas eller om en person blir skadad i samband med användandet av hästen få den personen ersättning för rese- och behandlingskostnader, tandskador, medicinsk invaliditet och dödsfall enligt Ifs gällande försäkringsvillkor för Olycksfallsförsäkring.

Skydd för saker du har med dig

I Stor Hemförsäkring och Stor Villaförsäkring ingår skydd för dina saker som du har med dig i stallet, upp till 80 000 kr. ​​​​​​​

Är det något mer du behöver?

Fler försäkringar för dig och dina saker