Ska du ut och resa?

Planerar du att resa bort? En weekendresa till någon trevlig storstad eller kanske en skidresa till de österrikiska Alperna? Oavsett vart du ska resa känns det alltid tryggt att vara väl förberedd. Det kan du bli med vår kom ihåg-lista, som innehåller sådant som vi av erfarenhet vet är viktigt att tänka på inför resan.

​​​Kom ihåg-lista

 • Kolla med resebyrån eller vårdcentralen om du behöver vaccinera dig före resan.
 • Ta reda på vilka visumregler som gäller dit du ska åka.
 • Ta med dig ett giltigt pass. Reser ni flera tillsammans behöver alla i sällskapet ha passet med sig.
 • Ta gärna en kopia av passet och ta med, men förvara inte kopian tillsammans med passet.
 • Lär dig alla kort- och pinkoder, lösenord och låskombinationer utantill. Då slipper du skriva ner dem och riskera att någon obehörig kommer över dem. Var uppmärksam så att ingen kikar över axeln när du knappar in dina koder.
 • Växla pengar. Även om kort fungerar nästan överallt, kan det vara bra med en handkassa. Förvara inte alla pengar på samma ställe – sprid risken.
 • Se till att du har en bra reseförsäkring.
 • Reseförsäkring ingår i hemförsäkringen
  I hemförsäkringen ingår ett reseskydd, men innehållet i reseskyddet varierar beroende på vilken hemförsäkring du har. Vi rekommenderar Stor Hemförsäkring – då ingår ett extra bra reseskydd med bland annat avbeställningsskydd.
  Betalar du resan med kort, kan det ingår en reseförsäkring från din kortleverantör. För vissa händelser, till exempel försenat eller förlorat bagage gäller villkoren ofta med vad som kallas schablonersättning. Har du flera gällande reseförsäkringar som ersätter enligt schablon, kan du få ersättning från samtliga. I övrigt ersätts skadehändelser, som till exempel stöld, endast genom en försäkring.

Mer information om reseskyddet i hemförsäkringen

Reseskyddet i hemförsäkringen gäller i 45 dagar, i hela världen. Reser du mycket gör du klokt i att välja Stor Hemförsäkring, som innehåller ett extra bra reseskydd där även avbeställningsskydd, förseningsskydd, självriskbefrielse och ersättningsresa ingår.

Ta med Utlandsresekortet på resan

Om du har din hemförsäkring hos oss fungerar Utlandsresekortet som ditt försäkringsbevis på resan. I kortet framgår vad hemförsäkringen gäller för och våra kontaktuppgifter, om någonting skulle hända. Ta med dig kortet på resan.

Beställ ett sjukförsäkringskort – EU-kort

EU-kortet ger dig rätt till akut vård i de länder Sverige har avtal med. Kortet behövs inte på resa inom Norden. Beställ kortet från Försäkringskassan i god tid, det kan ta upp till tio arbetsdagar innan du får det.

Trevlig resa!