Solskador på huden

Om du vistas för länge i solen kan du bränna dig. En del kan få soleksem, som är en reaktion mot solens UV-strålning. Vuxna behöver inte undvika sol, men det är viktigt att skydda huden så att du inte bränner dig.

​Att du bränt dig märker du genom att huden svider och blir röd och varm. Ibland kan du få blåsor på huden. Soleksem kan ses som rodnade, kliande områden med små blåsor.

Solens olika strålar

Solens ljus innehåller olika slags strålning. Den ultravioletta strålningen delas upp i UVA-strålning, som gör att hudens pigment mörknar, och UVB-strålning, som gör att mängden pigment ökar och huden blir lite tjockare. Båda typerna av ultraviolett strålning kan ge hudskador.

Vad kan du göra själv vid solskador?

Om du bränt dig i solen är det bra att avstå från att sola några dagar för att låta huden läka. Om huden svider mycket kan du kyla den med kallt vatten, kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion. Om du har sveda eller besvärande soleksem kan du lindra med en receptfri hydrokortison-kräm. Om du har mycket ont kan du ta en receptfri värktablett.

Solen är bra men undvik att bränna dig

Solens strålar gör att kroppen bildar D-vitamin, som behövs för en god hälsa. Som vuxen kan du sola en stund varje dag, men bränn dig inte.

Det är olika från person till person hur känslig huden är för sol. Personer med ljus och rödlätt hud är känsligare än personer med mörkare hud. Du får anpassa den tid du vistas i solen efter din hudtyp för att inte bränna dig.

Ju fler gånger du bränt dig i solen, desto högre blir risken att du senare i livet får malignt melanom, hudcancer. Mycket solande leder också till att huden åldras i förtid genom att bindväven i huden skadas så att rynkor uppstår.

Skydda dig från solskador

Om du behöver skydda dig mot solen kan du använda täckande kläder och solhatt. Det kan också vara bra att använda solkräm med hög solskyddsfaktor som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Eftersom molnen släpper igenom hälften av solens strålning är det bra att använda solskydd även en mulen sommardag. Sätt på nytt solskydd flera gånger under dagen, särskilt viktigt är det efter bad och om du svettas. Det finns olika typer av solskyddskrämer, du kan fråga på apotek vilket som passar bäst.

Var extra försiktig med solen utomlands, i fjällen och till sjöss. Tänk på att snö, sand och vatten reflekterar solljuset.

Du bör också vara försiktig med solen om du använder vissa läkemedel, eftersom de kan öka hudens känslighet för ultraviolett strålning.

Solarium ger inget skydd

Att ligga i solarium före sommaren eller solsemestern ger inget extra skydd. Är du under 18 år bör du undvika solarium helt. Om du har ljus och rödlätt hud bör du också undvika att sola i solarium.

Söka vård

Du bör kontakta vårdcentralen om du får svåra soleksem. Det gäller också om du får en kraftig solskada med blåsor på huden och om det skadade hudområdet är större än en handflata.


Artikeln är hämtad från 1177 Vårdguiden.