Hur mycket kött kan jag äta?

Vissa sorters kött klassas nu som cancerframkallande av Världshälsoorganisationen, WHO. Men de kostråd som finns på 1177 Vårdguiden gäller fortfarande. De bygger på Livsmedelsverkets rekommendationer.

​I veckan kom nyheten att WHO klassar charkprodukter som cancerframkallande, och rött kött som troligen cancerframkallande. Charkprodukter är kött som processats på något vis, till exempel korvar, bacon och leverpastej. Rött kött är kött från ko, lamm, gris och vilt.

Det är känt sedan tidigare att risken för cancer ökar om man äter mycket kött. Det nya är att WHO nu varnar för hela livsmedel, tidigare har man bara tittat på enskilda ämnen.

Livsmedelsverket rekommenderar, som tidigare, att äta max 500 gram kött i veckan och att bara en mindre del av den mängden bör vara charkvaror.

- Att äta rött kött och charkprodukter någon gång ibland går bra, men som alltid handlar det om att variera kosten och inte äta för ensidigt, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.


Artikeln är hämtad från 1177 Vårdguiden.