Så gör du om du blivit stucken av en geting

Ett geting- eller bistick brukar ge en intensiv och pulserande smärta i området där du har blivit stucken. Kort därefter rodnar och svullnar området. Det brukar även svida och klia.

​Första dygnet efter sticket kan svullnaden tillta och smärtan kan stråla ut från stickstället. Sticket är oftast ofarligt, och om du inte mår dåligt för övrigt kan du vänta och se om det går över. Endast ett fåtal människor får svårare allergiska reaktioner efter geting- eller bistick.

Försök att ta bort gadden

Om du blivit stucken av ett bi kan det hända att gadden och den giftblåsa som sitter på gadden blir kvar i huden. Då bör du försöka ta bort dem. Gadden kan fortsätta att föra in gift i huden någon minut efter sticket, även om insekten är borta. Det bästa är att försöka skrapa bort gadden med en nagel eller till exempel en matkniv. Ta gärna hjälp av någon.

Lindra smärtan med kyla

Det känns ofta bra att kyla stickstället med en isbit invirad i en servett eller handduk eller med kallt vatten.

Kräm, salva och gel mot klåda och sveda

För att lindra klåda och sveda kan du också badda med alsolsprit, stryka på alsolgel eller använda en särskild insektspenna som du stryker mot huden. Du kan smörja med kylbalsam eller lokalbedövande salva, Xylocain. Du kan även smörja med kräm och salva som innehåller hydrokortison. Läkemedlen finns att köpa på apotek.

Du ska rådgöra med en läkare innan du använder Xylocain på barn under 18 månader och hydrokortison på barn under 2 år.

Undvik infektion

För att undvika att du kliar sönder huden och får en infektion kan ett plåster sättas över stickstället.

Söka vård

Om du får kraftig svullnad på stickstället och som ökar 1-2 dygn efter sticket bör du kontakta vården.

Om du blir stucken i munnen, på halsen eller i ansiktet, kan slemhinnorna svullna och du kan få svårt att andas. Då ska du ringa 112 eller snabbt söka hjälp på vårdcentral eller sjukhus.

Det gäller också om du är allergisk mot bi- och getingstick. Då kan det räcka med ett stick för att du ska få en kraftig allergisk reaktion. Tecken på en kraftig allergisk reaktion är till exempel att du mår illa, kallsvettas, känner dig yr och blir mycket blek. Andra symtom är att du svullnar i ansiktet, på läpparna och i svalget, får nässelutslag, hosta, hjärtklappning eller svårt att andas.

Du kan också kontakta din vårdcentral om du har reagerat kraftigt på geting- eller bistick tidigare och behöver diskutera om du ska ha allergimediciner i beredskap i hemmet.


Artikeln är hämtad från 1177 Vårdguiden.