Gör så här vid

snöstorm eller kraftigt snöfall

När det snöar mycket på kort tid blir det besvärligt i trafiken och husägare får fullt upp med att skotta garageuppfarten. Här har vi samlat tips om vad du ska göra vid kraftigt snöfall.
Håll koll på snön på taket.

Husägarens uppgift vid kraftigt snöfall

 • Skotta och sanda uppfarter och entréer. Du som hus- och tomtägare kan bli skadeståndsskyldig om någon halkar och skadar sig på din uppfart. I en del kommuner är det fastighetsägarens ansvar att även skotta trottoarer som gränsar mot den egna tomten. Ta reda på vad som gäller där du bor.

 • Kontrollera husets vind vid snö och kraftig blåst. Ibland kan yrsnö komma in genom ventilationsöppningar. Vid snösmältning kan det ge upphov till skador.

Skotta snö på rätt sätt

 • Använd snösläde – då använder du benen mer än ryggen.

 • Vrid hela kroppen – om du använder snöskyffel är det viktigt att böja på benen, lyfta skyffeln och sedan vända sig om med hela kroppen. Risken för diskbråck är hög när du vrider bålen.

 • Skotta flera gånger – det är bättre att skotta flera gånger även om snön fortsätter att falla. Om du väntar blir snön tung och kompakt.

 • Sträck på dig – ta en paus och sträck på ryggen, promenera lite och fortsätt sedan skotta.

 • Behöver taket skottas? Om det snöar mycket under en längre tid kan taket behöva skottas. Skotta taket på säkert sätt

Den som halkar på en dåligt skottad trottoar kan kräva skadestånd av hus­ägaren. Reglerna är dock olika mellan kommunerna. Ta reda på vad som gäller för dig.

I villaförsäkringen ingår ansvarsförsäkring . Kontakta därför oss om du skulle få ett skadeståndsanspråk mot dig.

Du ansvarar för din egen tomt, eventuell garageuppfart och entrén. I de flesta kommuner ansvarar villaägaren även för trottoaren utanför den egna tomten.

Undvik bilkörning vid snöoväder

Bilkörning i snöstorm och vid kraftigt snöfall

 • Tänk efter en extra gång innan du ger dig ut med bilen. Måste du verkligen åka?

 • Om du måste åka, ha med dig varma kläder, dryck, mobilladdare, ficklampa, liten snöskyffel och reflexväst ifall du blir stående utmed vägen. Här finns fler tips om vintersäker bil.

 • Anpassa hastigheten efter väglaget och håll avståndet. Ett tips är att köra på så hög växel som möjligt när det är halt.

Ta bort snön från taket och lyktorna

Visste du att det är olagligt att köra med snö på biltaket? När snön släpper från taket kan den antingen åka ner på din egen framruta så att du inte ser något, eller så åker den bakåt och träffar framrutan på bakomvarande bil. Snö räknas som löst sittande last och bötesbeloppet är 1 500 kr.

Skrapa inte bara rutorna. Det är många som kör med snötäckta fram- och baklyktor, vilket gör att de syns väldigt dåligt. Gör dig synlig – borsta även bort snön från lyktorna.

Om något eller någon skadats

 • Om din bil blivit skadad kan du anmäla det här på webben. Här får du även möjlighet att boka in tid på verkstaden när du skickat in anmälan.
 • Dokumentera det som blivit förstört med digitalkamera eller mobiltelefonens kamera.
 • Om någon person skadats, antingen i samband med trafikolycka eller till exempel halkat omkull gör du anmälan här på webben. Vi kontaktar dig senast nästa arbetsdag.

Anmäla skada på huset

Här kan du anmäla skada på ditt hus eller andra byggnader på tomten.  

Anmäl skada på bilen

Här kan du anmäla skador på bilen. Vi kontaktar dig så snart vi kan.

Anmäl olycksfall

Om du eller någon i familjen råkat ut för ett olycksfall anmäler du det här.