Anmäl bilskada

Här anmäler du skada på bil och andra fordon

Du kan antingen göra din anmälan direkt, eller först läsa om vad du ska göra om din bil skadats eller om du råkat ut för en olycka med bilen.

Vad ska du göra i olika situationer?

Vad man ska göra när man till exempel har fått inbrott i bilen? Ringer man polisen först? Och hur gör man när man kört på ett rådjur? Här nedan hittar du vanliga skadehändelser. Klicka på det som passar in på det som hänt dig, läs om vad du ska göra och vad som händer när du anmält skada till oss.

Vilken ersättning och hjälp du kan få vid en skada med bilen beror på vilken typ av bilförsäkring du har. Du kan logga in på Mina sidor för att se din bilförsäkring.

Hyrbil

Om du har tilläggsförsäkringen BilXtra eller Stor Bilförsäkring kan du få hyrbil under den tid bilen står på verkstad, som längst 45 dagar. Du betalar själv 25 % av dygns- och kilometerkostnaden, plus allt bränsle. Du får hyra en storleksmässigt likvärdig bil som din egen. Om du har specifika behov som exempelvis dragkrok eller automatväxel måste du få det godkänt av oss först. Kontakta oss innan du hyr bil så du vet vilka hyrbilsfirmor du kan kontakta.

Brandskada

När du har minst halvförsäkring kan du få ersättning för brandskador på bilen som uppstått från bränder i närheten av bilen, genom blixtnedslag eller om bilen börjat brinna under färd.

Ring 0771-655 655 om du behöver bärgningshjälp.

När du har gjort din skadeanmälan får du får ett bekräftelsemejl direkt med information om vad som händer härnäst.

Maskinskada

​Maskinskadeförsäkringen ingår i halvförsäkringen för personbilar, lätta lastbilar och husbilar tills de är 8 år och inte gått mer än 10 000 mil. Du som har valt Stor Bilförsäkring till din bil har gränserna 10 år och 12 000 mil.

Maskinskadeförsäkringen gäller för många olika delar och komponenter som till exempel motor, bränslesystem och bromsservo. För att kunna avgöra vad felet beror på och om maskinskadeförsäkringen gäller för felet måste en auktoriserad verkstad först undersöka bilen.

Ring oss på telefon 0771-655 655 så hjälper vi dig med att komma i kontakt med en verkstad eller om du behöver en bärgare.

Skada utomlands

Din bilförsäkring gäller även utomlands, men lite olika beroende på vilken omfattning du har och vilket land du är i.

Trafikförsäkringen gäller i alla länder som ingår i Gröna kort-samarbetet. Om du har halv- eller helförsäkring gäller den i de länder som ingår i Gröna kort-samarbetet med undantag för Tunisien, Marocko och Iran. Ingen försäkring gäller i Kosovo.

Ring If Assistance

Om du råkar ut för en skada när du är utomlands ringer du i första hand If Assistance+46 8 792 73 33 som hjälper dig på plats.

Reparationen av bilen görs i Sverige för att vi ska vara säkra på att det blir fackmannamässigt gjort och tryggt enligt de avtal och samarbeten vi har med verkstäderna.

Om du krockar

  • Ring polisen och be dem komma till platsen. Fyll i en skadeanmälan och ta så mycket uppgifter som möjligt, fotografera gärna bilarna, platsen och de andra förarnas körkort och fråga vilket försäkringsbolag de har. Om du och den andra föraren är överens om händelseförloppet kan ni skriva anmälan tillsammans, men underteckna inte om du inte är helt säker på vad det står eller om ni är oense.

Om bilen blir stulen, utsatt för inbrott eller skadegörelse

  • Anmäl inbrottet, stölden eller skadegörelsen till polisen på orten där brottet inträffade.

Stulen takbox

Takbox som tillhör bilen omfattas av stöldförsäkringen om de är monterade på bilen eller förvaras i ett låst utrymme – till exempel i garage eller förråd.

Takbox ersätts inte med kontanter. Du får köpa en ny motsvarande takbox och du står själv för den kostnad som motsvarar ålder, användning och självrisken.

Om du gör din anmälan här får du omedelbart en bekräftelse och information om vad som händer härnäst.

Anmäl skada på bilen

Här kan du anmäla skador på bilen. Vi kontaktar dig så snart vi kan.

Ring efter bärgare

Om du fått fel på bilen och behöver hjälp med bärgning – ring 0771-655 655. Utomlands – ring +46 8 7927333.

Service vid en skada

Vi vill att våra kunder ska känna sig nöjda med den service och hjälp de får av oss vid en skada.