Gör en anmälan för

Skadade eller stulna glasögon

Så gäller försäkringen för skadade eller stulna glasögon.

Om glasögonen går sönder eller försvinner vet vi att det är viktigt att få snabb service. Här kan du läsa vad du ska göra om dina glasögon skadats eller försvunnit på något sätt.

För att få ersättning för skadade eller borttappade glasögon måste du ha Otursförsäkring, även kallad drulle-
eller allriskförsäkring. Den ingår i Stor hemförsäkring eller Hemförsäkring Extra.

Glasögonen har gått sönder

Otursförsäkringen ersätter trasiga glasögon som gått sönder genom en plötslig och oförutsedd händelse, om du till exempel har råkat sätta dig på dina glasögon.

  • Ta med de nu skadade glasögonen till din optiker.
  • Ta reda på vad det skulle kosta att reparera dem och vilket datum du köpte de nu skadade glasögonen. Fråga också om du har en separat allriskförsäkring för glasögonen hos dem och om den försäkringen gäller för det som hänt.
  • Från inköpspriset görs ett avdrag beroende av åldern på de trasiga glasögonen. Hur stort avdraget blir kan du se i tabellen.
  • Om det lönar sig att reparera glasögonen betalar vi reparationskostnaden minus din självrisk, som vanligtvis är 1 500 kronor om du inte valt en högre. Du hittar din självrisk i ditt försäkringsbrev om du loggar in på Mina sidor.

Glasögonen är stulna eller försvunna

  • Kontakta din optiker och be att få reda på när du köpte de nu försvunna glasögonen och vad de kostade.
  • Du kan få ersättning baserad på inköpspriset med avdrag beroende av åldern på de försvunna glasögonen. Hur stort avdraget blir kan du se i tabellen. Från det beloppet dras sedan den självrisk du har på din hemförsäkring. Det brukar vara 1 500 kronor om du inte valt annan självrisk. Du hittar din självrisk i ditt försäkringsbrev om du loggar in på Mina sidor.
  • Gör gärna en anmälan till polisen, det finns en möjlighet att någon har lämnat in glasögonen till polisens hittegods.

Åldersavdrag för glasögon

Ålder Åldersavdrag
0-1 år
0 %
1-2 år
10 %
2-3 år
30 %
3-4 år
40 %
4-5 år
50 %
5 år eller äldre
se försäkringsvillkor