Skolstart

Skolstarten kan vara pirrig, spännande och full av nyheter för både barnet och föräldrarna. Här hittar du svar på vanliga frågor om försäkringar för skolbarn.

När du sitter i skolan på första informationsmötet för föräldrar är det mycket information som du ska ta till dig. Ett ämne som ofta nämns lite hastigt är försäkringar. Dels är det den olycksfallsförsäkring barnet får via skolan, dels är det försäkring för dator eller surfplatta som skolan lånar eller hyr ut.

Försäkring för skolbarn

Förskole- och skolbarn får en olycksfallsförsäkring via kommunen, men i ett 50-tal av landets kommuner gäller försäkringen endast under skoltid och på väg till eller från skolan. Det betyder att det finns barn som inte är försäkrade under fritid och skollov, om de inte har individuell barnförsäkring som även gäller på fritiden.

Skillnader mellan skolans försäkring och en egen

Den försäkring skolan erbjuder och den individuella är vad försäkringen gäller för. Skolans försäkring gäller vid olycksfall, men det är vanligare att sjukdom leder till bestående skador som påverkar barnets framtida arbetsförmåga.

Skolans olycksfallsförsäkring är bättre än ingen försäkring alls, men vi rekommenderar att du tecknar vår barnförsäkring som gäller vid både olycksfall och sjukdom, dygnet runt.

barn spelar fotboll
Har ditt barn försäkring utanför skoltid?

Försäkring för dator, surfplatta och instrument

Det är relativt vanligt att skolan lånar eller hyr ut skolmaterial som dator, surfplatta eller musikinstrument till eleverna. Som förälder blir du ansvarig för det material ditt barn lånar eller hyr av skolan och du behöver en försäkring som täcker kostnaden om exempelvis datorn blir stulen eller skadad. Detta skydd får du genom hemförsäkringen.

Dator, surfplatta, mobiltelefon och musikinstrument är stöldbegärlig egendom och måste förvaras inlåst i utrymmen som endast du eller ditt barn har tillgång till.

Komplettera med allriskförsäkring

Du behöver en allriskförsäkring för att kunna få ersättning om ditt barn råkar tappa datorn så att den går sönder. Vår allriskförsäkring heter Otursförsäkring och den ingår i Stor Hemförsäkring, Hemförsäkring Extra, Stor Villaförsäkring och Villaförsäkring Extra.

Cykla till och från skolan

Enligt NTF finns en tumregel som säger att barn inte är tillräckligt mogna för att cykla på egen hand i trafiken före 12 års ålder. Motorik, samordning av rörelser och att kunna läsa av trafiksituationen är viktigt för att kunna cykla i trafiken.

Alla barn mognar i olika takt och trafikmiljön längs vägen mellan hemmet och skolan spelar roll. Finns det säkra cykelbanor hela vägen kan även yngre barn cykla själva till skolan. Några saker att fundera över:

 • Måste barnet korsa vägbanor som saknar trafikljus?
 • Är vägen vältrafikerad?
 • Finns det "vingelutrymme" där barnet ska cykla?
 • Är sikten bra, både för den som cyklar och för övriga trafikanter, så att det är lätt att upptäcka cyklisten och att bli upptäckt i tid?

En viktig säkerhetsfaktor är givetvis cykelhjälmen. Barn under 15 år ska enligt lag ha cykelhjälm, men den viktigaste anledningen är att skydda det ömtåliga huvudet, oavsett ålder!

Fullt upp med att cykla

Barn har inte förmågan att sprida sin uppmärksamhet på samma sätt som vuxna kan. Barn gör en sak i taget. Till exempel måste de koncentrera sig så pass mycket på att trampa och hantera cykeln att de inte kan ha uppmärksamhet på trafiken runt omkring dem. Att cykla är mer att leka än att förflytta sig och så är det ända upp i mellanstadieåldern.

Läs gärna fler tips om hur barn cyklar säkert.

Källa Trafikverket

Redo att cykla till skolan?

Cykelförsäkring

Cykeln är försäkrad genom din hemförsäkring. Är cykeln värd mindre än 35 000 kronor behöver du inte meddela oss vilken eller vilka cyklar du har. Är cykeln, inklusive all utrustning, värd mer än 35 000 kronor kan du teckna en tilläggsförsäkring. Kontakta oss på telefon 0771-655 655 eller skicka in formuläret Ansökan om specialförsäkring för cykel om du behöver tilläggsförsäkra cykeln.

Här kan du läsa mer om cykelförsäkringen.

 • familj

  Därför personförsäkring

  Läs om varför personförsäkring är viktigt och vilka försäkringar som behövs genom livet.

  Läs om personförsäkringar
 • cykelhjul

  Stoppa cykeltjuven

  Det bästa sättet är att låsa cykeln, men det finns fler enkla sätt att stoppa cykeltjuven.

  Så undviker du cykelstöld
 • Man med mobil

  Mina sidor

  Logga in för att se dina försäkringar, betalningar, brev och eventuella skador.

  Logga in