Skydda den yngsta bilpassageraren med

babyskydd i bilen

Det kan kännas overkligt att åka hem med det lilla knytet, utan att hela BB följer med. Det viktigaste är att ha ett babyskydd – bebisens första bilbarnstol.

Från nyfödd – 9 månader

Babyskyddet ska används från att barnet är nyfött tills huvudet sticker upp ovanför kanten på stolen. Det flesta barn har vuxit ur sitt babyskydd när de är runt nio månader. Då är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol.

Babyskyddet placeras bakåtvänt i framsätet eller baksätet. Koppla ur krockkudden på den främre passagerarplatsen om babyskyddet placeras fram. Babyn ska vila stadigt och bekvämt med skydd för hela huvudet. Om barnet gråter eller behöver din uppmärksamhet, är det säkrast att köra till en säker plats och stanna bilen. En bilolycka kan hända på bråkdelen av en sekund. 

Viktigt om babyskyddet

  • Babyn ska använda det bälte som hör till babyskyddet. 
  • Bilens bälte som håller fast babyskyddet ska vara sträckt. 
  • Koppla ur krockkudden på den främre passagerarplatsen. Om du inte kan stänga av den själv, låt en auktoriserad verkstad koppla ur krockkudden.
  • Se till att barnet inte har för mycket kläder på sig när de sitter i babyskyddet. Det kan lätt bli för varm och framför allt sitter inte bältena lika bra vid en eventuell krock.  
  • Babyskyddet är urvuxet när barnets huvud sticket upp ovanför kanten. Se till att barnet inte byter stol för tidigt, en för stor stol är också farligt.