Suzanne - biodynamisk bonde

Trivs med livet på landet
Efter ett yrkesliv som sjuksköterska har Suzanne realiserat ett drömprojekt och byggt upp en biodynamisk gård. ​Jag har alltid varit en sökare, berättar Suzanne.​
Suzanne Hedberg, 68 år, bonde

När jag var ung ville jag jobba med något meningsfullt, så jag utbildade mig till sjuksköterska och vidareutbildade mig sedan inom psykiatri och ungdomsvård.
Under tidigt 70-tal stod jag på barrikaderna  ​som radikal och lite gröna-vågare och ville förändra världen​.
Det var mycket prat och lite handling. Sen kom jag i kontakt med antroposofin​​ som satte mycket på plats för mig. Jag blev allt mer kritisk till stordriftsodling och mitt miljöintresse och mitt engagemang för biodynamisk odling blev allt större. Jag kände starkt att jag ville dra mitt strå till stacken på något sätt.

Flera år senare i samband med att jag fick ett arv, bestämde jag mig för att köpa loss mark för att starta ett biodynamiskt jordbruk. 2011 köpte jag 200 hektar mark vid Ullberga gård utanför Nyköping. Som en skänk från ovan blev jag kontaktad av ett ungt underbart par som ville driva projektet och vi satte igång direkt. Två och ett halvt år senare stod miljöanpassad hölada, kostall och mejeri på plats. Idag är Ullberga en helt biodynamisk, självförsörjande mjölkgård.

Jag upplever att det är fint att bli äldre. Det känns som att jag har hittat en slags inre kompass som jag litar på. Det är fantastiskt att hitta sin uppgift i livet och ha förmånen att utföra den.

Olle Söderberg, 66 år – snickrar

Möbelsnickeriet är en dröm jag haft länge, men nu ska det bli slag i saken. Jag vill lära mig snickra en snygg möbel eller ett skåp med fina detaljer. 

Läs om Olles snickardrömmar

Staffan Odell, 62 år – biodlare

Staffan är verksam som yrkesmusiker och kompositör. Nu förverkligar han sin dröm om att starta en biodling. Han har redan 120 bikupor.

Läs om Staffans nystart

Gunilla Lindholm, 71 år – boxare

Som nybliven pensionär hittade Gunilla boxningen och gick med i gruppen Grå pantrarna. På köpet fick hon ett helt gäng nya kompisar. 

Läs Gunillas berättelse

Rolf Bergqvist, 68 år – surfare

Rolf är kvar i företagarrollen, nu inom en annan bransch. Och inom idrotten, som han alltid hållt på med, är han nybörjare igen – nu med kitesurfing.

Läs om Rolfs intresse

Marie Sjölund, 70 år – ballerina

Balett var något Marie drömde om, men som sköts upp. När hon gick i pension anmälde hon sig till en balettgrupp på Medborgarskolan.

Läs om Maries drömmar

Suzanne Hedberg, 68 år – bonde

I samband med att jag fick ett arv, bestämde jag mig för att köpa loss mark för att starta ett biodynamiskt jordbruk. 

Läs om Suzannes nya liv som bonde