Staffan blev biodlare

Från musiker till biodlare
Staffan är verksam som yrkesmusiker och kompositör. Nu förverkligar han sin dröm om att starta en biodling. Staffan berättar att han har skrivit och spelat musik i hela sitt liv. Varit verksam i olika band och gjort arrangemang för tv-program och reklam​.​
Staffan Odell, 62 år, biodlare

Men det är svårt att leva på att skriva och spela musik själv​. Från mitten av 70-talet har jag även jobbat halvtid som musiklärare, berättar Staffan.

Tanken på att göra något helt annat vid sidan av musiken har funnits där länge, men jag visste inte riktigt vad det skulle vara. En dag hösten 2011 då jag precis avslutat en musiklektion, slog det mig plötsligt. Biodling! Jag vet inte varifrån just den idén kom, men jag började googla och fastnade direkt. Jag anmälde mig till en nybörjarkurs i biodling och i samma veva såg jag en annons om en honungsslunga hos en biodlare här i trakten.

När jag ringde honom om slungan passade jag på att fråga om jag även kunde få göra en praktik hos honom. Det fick jag. Det rekommenderas att man börjar med två eller tre bisamhällen, men jag köpte tolv på en gång. Nu har jag 120 bikupor så det börjar bli yrkesnivå på det hela.

Jag tror att inställningen till att bli äldre och gå i pension håller på att förändras. Vi är ju inte lika gamla vid 60 som för 30 år sedan. Det känns som att fler och fler försöker uppfylla sina drömmar även senare i livet. För mig kommer musiken alltid finnas där på ett eller annat sätt. Biodlingen likaså. Jag funderar på att döpa om mitt företag till Bibop.

Gunilla Lindholm, 71 år – boxare

Som nybliven pensionär hittade Gunilla boxningen och gick med i gruppen Grå pantrarna. På köpet fick hon ett helt gäng nya kompisar. 

Läs Gunillas berättelse

Rolf Bergqvist, 68 år – surfare

Rolf är kvar i företagarrollen, nu inom en annan bransch. Och inom idrotten, som han alltid hållt på med, är han nybörjare igen – nu med kitesurfing.

Läs om Rolfs intresse

Marie Sjölund, 70 år – ballerina

Balett var något Marie drömde om, men som sköts upp. När hon gick i pension anmälde hon sig till en balettgrupp på Medborgarskolan.

Läs om Maries drömmar

Suzanne Hedberg, 68 år – bonde

I samband med att jag fick ett arv, bestämde jag mig för att köpa loss mark för att starta ett biodynamiskt jordbruk. 

Läs om Suzannes nya liv som bonde

Olle Söderberg, 66 år – snickrar

Möbelsnickeriet är en dröm jag haft länge, men nu ska det bli slag i saken. Jag vill lära mig snickra en snygg möbel eller ett skåp med fina detaljer. 

Läs om Olles snickardrömmar

Staffan Odell, 62 år – biodlare

Staffan är verksam som yrkesmusiker och kompositör. Nu förverkligar han sin dröm om att starta en biodling. Han har redan 120 bikupor.

Läs om Staffans nystart