Gunilla började med boxning

Njuter av att slå på säckar!
Som nybliven pensionär hittade Gunilla boxningen och gick med i gruppen Grå pantrarna. På köpet fick hon ett helt gäng nya kompisar.
Gunilla Lindholm, 71 år, boxare

När jag gick i pension märkte jag vilket uppdämt behov jag haft av att göra saker, berättar Gunilla. Jag hade jobbat som förskolelärare de senaste 25 åren, varav de sista åren med flyktingar. Jag trivdes oerhört bra,​​ men mot slutet hade jag inte riktigt samma ork längre.​

När jag pensionerade mig vid 66 kände jag starkt att jag ville studera och göra allt det där jag inte hunnit med innan. Så jag hoppade på en massa kurser på Senioruniversitetet: filosofi, idéhistoria och astronomi . Fantastiskt kul!

Sen en dag gick jag förbi en boxningsklubb på Södermalm och blev genast superinspirerad. Jag ringde till Svenska Boxningsförbundet och de tipsade om en nystartad grupp för pensionärer på Narva boxningsklubb i Vasastan. Det var så jag hittade Grå pantrarna. I början var vi ett gäng på 12 personer, både kvinnor och män, som tränade tillsammans. Men ryktet spreds snabbt och idag är vi närmare 40 pantrar.


Jag tränar två pass på två timmar i veckan. Det blir mycket fysträning och övning i balans men framför allt träning i koordination och taktiktänk. Boxning är lite som schack, man måste hela tiden tänka på nästa drag. Jag hade jättesvårt att blir svettig innan när jag kört gympa och så, men när jag boxas blir jag så svettig att håret klibbar sig fast. Jag trodde inte att jag hade några aggressioner men tydligen hade jag fel. Det är alldeles underbart att slå på säckar och få ut allt!

En härlig grej med boxningen är sammanhållningen med gruppen. Vi brukar alltid fika ihop efter träningen – vårt stammisställe är Nybergs konditori nära boxningsklubben. Det är fantastiskt att jag lärt känna de här människorna, vi har så kul ihop! En höjdpunkt för gruppen var när vi i höstas åkte till USA för att träna på legendariska Gleason’s boxningsklubb i Brooklyn. Där har alla från Ingemar Johansson till Floyd Patterson tränat.

I och med pensionen har jag funderat mycket på vikten av att ha vänner. Förutom alla gamla vänner har jag via boxningen nu plötsligt fått ett inflöde av nya människor i mitt liv. Det är otroligt värdefullt.

Rolf Bergqvist, 68 år – surfare

Rolf är kvar i företagarrollen, nu inom en annan bransch. Och inom idrotten, som han alltid hållt på med, är han nybörjare igen – nu med kitesurfing.

Läs om Rolfs intresse

Marie Sjölund, 70 år – ballerina

Balett var något Marie drömde om, men som sköts upp. När hon gick i pension anmälde hon sig till en balettgrupp på Medborgarskolan.

Läs om Maries drömmar

Staffan Odell, 62 år – biodlare

Staffan är verksam som yrkesmusiker och kompositör. Nu förverkligar han sin dröm om att starta en biodling. Han har redan 120 bikupor.

Läs om Staffans nystart

Suzanne Hedberg, 68 år – bonde

I samband med att jag fick ett arv, bestämde jag mig för att köpa loss mark för att starta ett biodynamiskt jordbruk. 

Läs om Suzannes nya liv som bonde

Olle Söderberg, 66 år – snickrar

Möbelsnickeriet är en dröm jag haft länge, men nu ska det bli slag i saken. Jag vill lära mig snickra en snygg möbel eller ett skåp med fina detaljer. 

Läs om Olles snickardrömmar

Gunilla Lindholm, 71 år – boxare

Som nybliven pensionär hittade Gunilla boxningen och gick med i gruppen Grå pantrarna. På köpet fick hon ett helt gäng nya kompisar. 

Läs Gunillas berättelse