SKYDDA DITT HEM MOT BRAND

Slarv är den vanligaste orsaken till bränder i hemmet därför är det viktigt att tänka på brandsäkerhet och ha väl fungerande brandskydd hemma.

Utrusta ditt hem med rätt brandskydd

Den vanligaste brandorsaken i hemmet är att det uppstår brand i samband med matlagning eller vid eldning i eldstad, kamin eller öppen spis. Rätt brandskydd börjar med kunskap, att du vet vilka risker som finns och att du agerar utifrån den kunskapen. Det är lättare att förebygga brand än att släcka den, så ju mer du lär dig om brandrisker och brandskydd desto bättre kan du skydda dig och de dina. ​

Brandvarnare –​ ger dig en ljudlig varning

Av de brandskydd du kan ha hemma är brandvarnaren liten och enkel, men viktig. Den är inte så dyr, enkelt att installera och den räddar både liv och egendom med en ljudlig varning.

Brandvarnare – ett effektiv brandskydd

​​Brandfilt och brandsläckare – bäst på att släcka

Skulle oturen vara framme kan du släcka de allra flesta bränder med en brandfilt, även brand i tv:n eller på spisen. Vi rekommenderar att du har en 6 kilo pulverbrandsläckare hemma. Den är enkel att använda för den ovane och effektiv mot alla bränder. Du kan släcka bränder som fått fäste i väggar och tak med en pulverbrandsläckare.

Se till att alla i familjen vet hur brandsläckaren används

Gör en utrymningsplan 

Bränder har ofta ett snabbt förlopp. Därför gäller det att veta hur du ska agera och att göra saker i rätt ordning. Barn blir ofta rädda och gömmer sig när det börjar brinna. För deras skull – och din egen –​ gör en utrymningsplan och öva på den med hela familjen.

Utrymning från lägenhet

Utrymning från villa

Försäkring för brand

Hemförsäkring, villaförsäkring och fritidshusförsäkring gäller för skador orsakade av brand. För att ha bästa möjliga brandskydd hemma är det bra att läsa på och lära sig mer om hur du bäst skyddar dig, familjen och er egendom och vilka brandskyddsprodukter som är bra att ha hemma.​​

Elda säkert i kaminen

Ingen vill att den mysiga brasan ska förvandlas till en brand. Vi ger dig fyra saker som är bra att känna till.

Så eldar du säkert i kaminen

Öka din kunskap

Här kan du läsa mer om  brandskydd.
Brandvarnare – ett effektivt brandskydd
Ha bra brandskydd hemma

 

Laddar du mobilen på natten?

9 av 10 svenskar laddar mobilen när de sover trots att det är riskfyllt.

Läs pressmeddelandet här