Cykla säkert med en bra cykelhjälm

Visste du att cykelhjälm är det bästa skyddet för att minska risken för allvarliga och dödliga skador? Var rädd om dig och investera i en hjälm. Vi vägleder dig till en bra cykelhjälm.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Vilken är den bästa cykelhjälmen?

Du kan använda en cykelhjälm eller en annan hjälm som har jämförbara skyddande egenskaper. En bra och säker hjälm ska:

  • vara CE-märkt
  • sitta stadigt på huvudet
  • täcka panna, bakhuvud och hjässa
  • vara enkel att ta av och på
  • ha god ventilation
  • kunna justeras i passform
  • vara bekväm att ha på sig.

Om du känner dig osäker på vilken typ av hjälm du ska använda när du cyklar kan du fråga i butiker som säljer hjälmar eller hos Konsumentverket. Alla hjälmar som säljs i Sverige måste vara märkta med ett CE-märke. Det innebär att tillverkaren har fått certifikat på att hjälmen uppfyller säkerhetskraven som ställs inom EU. 

Röd och vit cykelhjläm
Cykelhjälmen ska sitta stadigt och täcka pannan och bakhuvudet.

Ta reda på cykelhjälmens bäst före-datum

Cykelhjälmar har en begränsad livslängd och skyddar dig sämre vid en olycka när de är gamla. Med tiden åldras de av till exempel solljus, värme, kyla och småstötar. Därför är det viktigt att byta ut din cykelhjälm regelbundet. Följ tillverkarens anvisningar när hjälmen bör bytas ut, de finns på förpackningen eller i bruksanvisningen. 

Kom ihåg att alltid byta ut hjälmen om den skadas eller utsätts för hårda stötar eller slag. Även om hjälmen ser oskadd ut ska du alltid byta ut den oavsett hur gammal den är.

Rätt cykelhjälm till barn

Grönt spänne för barn upp till 7 år

Barn upp till 7 år bör använda särskilda småbarnshjälmar med grönt spänne. Det gröna spännet löser ut om barnet skulle fastna och bli hängandes någonstans, till exempel i en klätterställning eller liknande. En sådan hjälm förhindrar kvävningsolyckor och är säkrast för små barn.​ Hjälm med grönt spänne skyddar huvudet lika bra som en vanlig hjälm med svart, vitt eller rött spänne. 

Småbarnshjälmar ska vara märkt SS-EN 1080. Det innebär att hjälmen är godkänt enligt europeisk standard för testning och säkerhetskrav på cykelhjälmar för små barn.

Blond flicka med rosa cykelhjälm
Barn under 7 år bör ha en cykelhjälm med grönt spänne.

Så köper du rätt storlek på cykelhjälmen

Köp en hjälm som passar barnets huvud och se till att hjälmen sitter stadigt och inte kan skjutas framåt eller bakåt. Hjälmen ska sitta bekvämt och täcka barnets panna, hjässa och bakhuvud. Det är viktigt att inte köpa en för stor hjälm som barnet ska växa i, då skyddar inte hjälmen barnets huvud som den ska. 

Gärna hjälm när barnet kör trehjuling

Sparkcyklar, trehjulingar och balanscyklar räknas som lekfordon, vilket gör att de inte omfattas av lagen om cykelhjälm. Vi rekommenderar ändå att barn använder hjälm även på trehjulingen och sparkcykeln.

Köp cykelhjälm i Säkerhetsbutiken

Cykelhjälmar och andra säkerhetsprodukter till din cykel finns i vår Säkerhetsbutik. Som kund hos oss får du 20 % rabatt.  Alla produkter i Säkerhetsbutiken är noggrant testade för att hålla en hög kvalitet och lång livslängd.

Till Säkerhetsbutiken

Cykelhjälmen Hövding

Om du har cykelhjälmen Hövding och den skadas vid en trafikolycka eller om den blir stulen, kan du få ersättning via din hemförsäkring. Vid andra olyckshändelser, till exempel om du skulle tappa Hövdingen, kan du få ersättning om du har Hemförsäkring Extra eller Stor Hemförsäkring.

Lagen om cykelhjälm

Det är lag på att alla barn och ungdomar under 15 år ska använda cykelhjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. 

Det finns ingen lag på att vuxna ska använda cykelhjälm, men vi rekommenderar starkt att alla som cyklar använder hjälm för att skydda huvudet. Risken för huvudskador är stor om du kör omkull med cykeln och hjärnan är känslig, även lätta stötar och slag kan göra att livet inte blir som förut. Därför är cykelhjälmen en investering som skyddar både livet och livskvaliteten

ung kille tar på sig svart cykelhjälm
Att använda cykelhjälm kan rädda livet vid en olycka.

Mer att läsa

Senast uppdaterad 22 december 2023