Lås din cykel — stoppa cykeltjuven

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Lås cykeln

För att du ska kunna få full ersättning från hemförsäkringen om din cykel stjäls ska den vara låst. Lås gärna fast cykeln vid något som är förankrat. Tjuven är lat men fräck och agerar blixtsnabbt eller i det fördolda. Cykeltjuven lyfter gärna upp din cykel i bakhjulet och leder den till en annan plats för att i lugn och ro fixa bakhjulslåset.

På våren och sommaren är det många som köper en ny cykel, och en sprillans ny cykel är förstås extra lockande att stjäla. Ett bra lås – godkänt av Svenska Stöldskyddsföreningen SSF – är det viktigaste skyddet mot cykelstöld.​ 

​Fler tips hur du stoppar cykeltjuven

Lås din cykel med ett godkänt U-lås eller bygellås som komplement till cykelns fast monterade bakhjulslås (som också ska vara godkänt). Sätt fast låset så att det låser fast både framhjul och ram vid ett fast förankrat föremål. Se till att föremålet du låser fast cykeln i inte kan lyftas eller enkelt manipuleras, till exempel ett staket som kan sparkas omkull eller en trafikskylt som är kort.

  • Parkera helst inte cykeln på undanskymda platser. Ställ cykeln om möjligt där många människor är i rörelse.
  • Låt inte cykeln stå ute över natten. Har du tillgång till låst cykelförråd eller eget garage – ställ in cykeln på kvällen.
  • Id-märk cykeln så att den går att identifiera. Stöldmärk cykeln, anteckna ramnumret och förvara det på en säker plats. Läs mer om MärkDNA,
  • Om möjligt, ta av sadeln. Det gör cykeln obrukbar för tjuven.
  • Klistra över eller dölj märket om cykeln är dyr.

Vilken självrisk gäller vid cykelstöld.

Råk​ar du ut för cykelstöld eller skadegörelse på din cykel och får ersättning från hemförsäkringen är det den självrisk du har valt på din försäkring som gäller. Normalt är självrisken 1 500 kronor, men du kan ha valt en högre självrisk. Vilken självrisk som gäller för just dig ser du i försäkringsbrevet.​ Logga in för att se din självrisk.

Självriskkontot kan användas

Om du har en summa på ditt självriskkonto kan du använda den summan till att betala självrisken. Du ser saldot på ditt självriskkonto när du loggar in. Här kan du läsa mer om självriskkontot och hur det fungerar. 

Godkända cykellås

Använd minst ett godkänt lås och lås gärna fast cykeln vid något med ett vajerlås. ​ 

Cykellås i säkerhetsbutiken

Anmäl cykelstöld

Här anmäler du cykelstöld eller om din cykel skadats. Vi återkommer till dig senast nästkommande dag. 

Anmäl skada

Smarta cykellysen

Utan cykelbelysning och reflexer är du osynlig i mörker se till att du har bra fram- och baklysen till din cykel.

Cykellysen i säkerhetsbutiken