Försäkring för elcykel

Vi reder ut begreppen vad en elcykel är och hur hemförsäkringen gäller för din elcykel.

Kanske är det så att många svenskar anser att det ska "svida lite" i låren när man cyklar och att det är "fusk" att ha motor på cykeln. Men nu har någonting hänt och elcykeln är på väg att bli trendig även här i Sverige. 

Fakta om elcykel

En elcykel är en vanlig cykel men har en motor som aktiveras när du börjar trampa och slår ifrån när du slutar trampa. I övrigt trampar, växlar och bromsar du precis som vanligt. Elmotorn hjälper till upp till 25 kilometer i timmen. Du kan cykla fortare än så med elcykeln, men då kopplas motorn ur och det är dina benmuskler som står för farthållningen. Batteriet är löstagbart och du laddar det hemma. Hur långt batteriet räcker beror på vilken cykelmodell du har och hur mycket hjälp av motorn du vill ha. Motoreffekten får vara max 250 watt.

Försäkring för elcykel

Har du en elcykel enligt definitionen ovan gäller din hemförsäkring för den precis som för en vanlig cykel. Om din elcykel är värd mer än 15 000 kr, inklusive all utrustning, behöver du ha en specialförsäkring för den. 

Cykel med starkare motor

Har hjälpmotorn istället en effekt på 250–1 000 watt kallas det motoriserad cykel. Har du en motoriserad cykel är det ett lag på att ha trafikförsäkring och du ska i så fall försäkra den som en moped klass II, med en vanlig mopedförsäkring.

Får elcykel köras i vanlig trafik i Sverige?

Elcyklar får köras precis som vanliga cyklar: På cykelvägar och de flesta bilvägar, men inte på motorvägar och motortrafikleder.

Försäkra din cykel

Har du ingen hemförsäkring? Här kan du räkna ut pris för hemförsäkring så blir även din cykel försäkrad.

Räkna ut pris

Godkända cykellås

Använd minst ett godkänt lås och lås gärna fast cykeln vid något med ett vajerlås. ​ 

Cykellås i säkerhetsbutiken