Försäkring för dator

Hur gäller hemförsäkringen om datorn går sönder, om jag spiller kaffe över den eller om den blir stulen? Måste man ha en speciell försäkring för datorn? Det är några vanliga frågor vi får. Och här är svaren.​

Hemförsäkringen​ gäller om du skulle drabbas av inbrott och om datorn då stjäls eller om någon obehörig tar sig in i bostaden och förstör din dator. Om det skulle brinna hemma hos dig får du också ersättning för datorn om den skadas.

Om du själv eller någon annan i familjen till exempel tappar datorn i golvet så att den skadas, helt eller delvis, kan du få ersättning om du har en så kallad allriskförsäkring. Vi kallar det Otursförsäkring. Denna otursförsäkring ingår i Stor Hemförsäkring och i Hemförsäkring Extra.

Hemförsäkringen gäller även om du tar med dig en bärbar dator hemifrån. Men tänk på att datorn är stöldbegärlig så du måste förvara den på ett säkert sätt. Du kan inte lämna den utan uppsikt och den måste vara inlåst om du lämnar den kvar på din arbetsplats eller i skolan.

I Stor Hemförsäkring ingår dessutom ett speciellt försäkringsskydd för hemelektronik. Om datorn är yngre än tre år när den går sönder ersätts du med en ny, motsvarande dator. Inget åldersavdrag görs. Du betalar självrisken för hemförsäkringen, som är 1 500 kr om du inte valt ett annat belopp. Detta försäkringsskydd gäller inte för surfplattor.

Alla behöver en hemförsäkring

Om du inte redan har en, kan du snabbt och enkelt köpa en hemförsäkring här. 

Anmäl skada

Här kan du anmäla din skada dygnet runt – snabbt och enkelt. Vi kontaktar dig senast nästkommande vardag.