Brandövning i villa

gör en utrymningsplan och öva
Börjar det brinna i huset är det viktigt att alla vet hur man tar sig ut och vart man ska ta vägen sen. Gör en plan för utrymning av villan och öva på den tillsammans med hela familjen​ – det är speciellt viktigt för barnen skull.
Planera och öva utrymning med barnen.

Låt barnen vara med i planeringen

Små barn springer inte ut om det brinner, de gömmer sig till exempel under sängen eller i en garderob. Lär barnen hur de ska ta sig ut och vart de ska ta vägen när de kommit ut. Då är chansen stor att de agerar som de har lärt sig. Låt barnen vara med och göra en utrymningsplan och öva på den tillsammans.​​

Så här gör du en plan för utrymning av villa

Svara på följande frågor och bestäm vad som gäller hemma hos dig och din familj. Skriv gärna upp utrymningsplanen och sätt upp hemma tillsammans med ramsan RVLS: Rädda, varna, larma (112), släck.

Entrédörren oftast bästa vägen ut

Den bästa vägen ut är oftast genom husets entrédörr. Om den är blockerad måste ni ha bestämt en annan väg som ni kan ta er ut.

Vägen ut från övervåning och källare

Bestäm en väg ut för den som befinner sig på övervåningen eller i källaren när branden bryter ut. Från övervåningen kan en utrymningsstege behövas, och fästen monteras vid något fönster eller på balkongen. I annat fall är alternativet att hoppa.

Var ska ni träffas när ni kommer ut?

Bestäm en plats utanför huset där ni samlas så fort som möjligt och snabbt kan kontrollera att alla har kommit ut och i säkerhet. Det är också viktigt att alla veta vart de ska ta vägen, för om man är rädd är det viktigt att veta exakt vad man ska göra. Det känns tryggare då.

Finns nycklar till alla dörrar och fönster?​

Se till att alla dörrar går att öppna inifrån, att nyckeln sitter i om det är låst. Om ni har fönsterlås och fönstret är låst behöver nyckeln finnas tillgänglig så att det lätt går att öppna för att ta sig ut om det behövs.

Gör så här vid brand

Råden om hur du ska agera vid brand sammanfattas bäst i ramsan RVLS. 

Rädda – dig själv och andra 

Varna – andra runt omkring  

Larma – ring 112

Släck – försök släcka branden om det inte innebär en fara för dig.

​​Brandröken är giftig

Det räcker med några få andetag med rök för att förlora medvetandet? Håll dig under röken. Om du kan, täck munnen med något, ett klädesplagg eller en tygbit.

Senast uppdaterad 24 oktober 2018

Öka din kunskap

Här kan du läsa mer om  brandskydd och hur du undviker bränder hemma.
Brandvarnare – effektivt brandskydd
Brandskydd hemma

 

Ge bort brandsäkerhet

Ge bort ett brandsläckningspaket som present till någon du tycker om, eller köp ett till dig själv. Var rädd om dig!

Se alla säkerhetsprodukter

Om brandvarnare

Testa din brandvarnare minst en gång om året. Den är livsviktig.

Läs om brandvarnare