Segelbåt och försäkring

Tips till dig som äger eller planerar att köpa en segelbåt.

Lätt sommarbris eller full storm?

Sol, vind och vatten är lockande ord för en seglare. Segling och segelbåten är en källa till stor glädje och underbara naturupplevelser, men även en utmaningar för många. Som alltid finns det risker och saker som kan hända med båten och på sjön, och det kan kosta mer än det smakar om du har otur. Hellre en lätt sommarbris än full storm i plånboken, tänker vi, och tipsar om vad som är viktigt att tänka på när det gäller segelbåt och försäkring.

Segelbåtar finns i mängder av varianter

För privatpersoner finns allt från små jollar som Optimistjollen till större familjebåtar. Segelbåtar har en mängd benämningar beroende på rigg, skrov och egenskaper. Även den lilla roddbåten finns i olika varianter. När du försäkrar din segelbåt är det vissa saker som är viktiga att tänka på. 

  • Segelbåt

    Alla båtar med mast, segel och motor (om motorstyrka räknat i antal hästkrafter är mindre än 150 % av segelytan räknat i kvm) försäkras som segelbåt.

  • Kanot, kajak och roddbåt

    Försäkras som segelbåt (ange 0 kvm segelyta). Mindre roddbåt kan försäkras med tilläggsförsäkringen "Småbåt" på hem-, villa- eller fritidshusförsäkring.

Försäkringsbelopp

Det försäkringsbelopp du ska ange när du försäkrar båten är det sammanlagda marknadsvärdet på båten inklusive utrustning och tillbehör.

Segelyta

När du försäkrar en segelbåt behöver du ange segelyta, det vill säga ytan av storsegel plus förtriangel – ytan mellan mast, förstag och däck – och då båten har två master dessutom ytan av mesansegel. Saknar du uppgift om förtriangeln räknas istället ytan av den fock eller genua som ligger närmast förtriangeln. 

Kanot, kajak och roddbåt försäkras som segelbåt, och då anger du 0 kvm som segelyta.

Värt att veta om båtförsäkringen

Detta gäller när du har din båtförsäkring hos oss:

  • Du får hyra ut båten i upp till fem veckor per år utan tillägg på försäkringen.
  • Båten får inte till någon del användas i förvärvsverksamhet.
  • Du kan välja grundsjälvrisk, från 1 500 kr till 50 000 kr båtförsäkringen. Ju högre självrisk du väljer, desto lägre blir priset på försäkringen. För vissa skadehändelser gäller en särskild självrisk, läs mer om det under självrisker.
  • För segelbåtar gäller försäkringen i ett utvidgat geografiskt område under perioden maj–augusti.

Köp båtförsäkring

Lätta ankar med en riktigt bra båtförsäkring. Läs mer om båtförsäkringen och räkna ut ditt pris. 

Båtförsäkring

Säker Hamn ger rabatt

Om din båt ligger i en Säker Hamn får du upp till 25 % rabatt på båtförsäkringen hos oss. 

Läs om Säker Hamn