Motorbåt och försäkring

Tips till dig som har eller som planerar att köpa en motorbåt.

Rätt motorbåt för ditt behov

Fundera på vilken typ av motorbåt du vill ha och behöver. Vill du ha en motorbåt som passar för vattensport, sköna dagsturer, fiske eller bara för att ta dig mellan punkt a och b? Vet du vad du vill ha båten till blir valet av motorbåt enklare.

Vilken typ av motor ska du välja?

Ska du välja inombordsmotor eller utombordsmotor, diesel- eller bensinmotor? En dieselmotor är ofta dyrare än bensinmotor i inköpskostnad, men den har å andra sidan bättre andrahandsvärde, är säkrare, mer bränsleekonomisk och håller längre.

Båtar har bra andrahandsvärde

Båtar behåller generellt sitt värde bra genom åren men motorbåtar har en komponent som inte står pall för tidens tand – motorn. Motorn är också den dyraste komponenten på en motorbåt. När du köper en större motorbåt finns fler saker att ta hänsyn till än bara motorn och båtens allmänna skick. Några exempel är el, vattenpump, värmare och toalett. I det sistnämnda fallet kan det vara bra att tänka på att toatömning till sjöss förbjöds år 2015.

Viktigt med rätt båtförsäkring

Det är viktigt att försäkra din motorbåt rätt och välja en bra båtförsäkring. Uppgifter som påverkar priset på din båtförsäkring är bland annat båttyp, motorstyrka, maxfart och försäkringsbelopp. För att rätt kunna ange de uppgifter som behövs när du ska försäkra båten behöver du känna till följande definitioner:

 • Inombordare

  En inombordsmotorbåt har motorn placerad inne i båten (gäller även INU-båtar).

 • Utombordare

  En utombordsmotorbåt har motorn utanför båten fäst över akterspegeln eller särskild konsoll.

 • Motorseglare

  Båt med mast, segel och motor där motorstyrkan räknat i hk är mer än 150 % av segelytan räknat i kvm. Försäkras som inombordare.

Försäkringsbelopp

Det försäkringsbelopp du ska ange när du försäkrar båten är det sammanlagda marknadsvärdet på båten inklusive utrustning och tillbehör.

Detta gäller när du försäkrar båten hos oss

 • Du får hyra ut båten i upp till fem veckor per år utan tillägg på försäkringen.
 • Båten får inte till någon del användas i förvärvsverksamhet.
 • Du kan välja grundsjälvrisk, från 1 500 kr till 50 000 kr båtförsäkringen. Ju högre självrisk du väljer, desto lägre blir priset på försäkringen. För vissa skadehändelser gäller en särskild självrisk, läs mer om det under självrisker.
 • Läs på om vad som  gäller för låskrav och förvaring av utombordsmotor. Om du utrustar båten – motorn – med spårsändare får du både rabatt på båtförsäkringen och lägre självrisk vid stöld. Låskrav och förvaring

Köp båtförsäkring

Lätta ankar med en riktigt bra båtförsäkring. Läs mer om båtförsäkringen och räkna ut ditt pris. 

Båtförsäkring

Säker Hamn ger rabatt

Om din båt ligger i en Säker Hamn får du upp till 25 % rabatt på båtförsäkringen hos oss. 

Läs om Säker Hamn